Hallands Nyheter

Sophämtnin­g och nöjen lyfter Le Pen

TT besöker ett av Nationella frontens starkaste fästen

-

Klyftan är djup mellan stad och landsbygd i ett splittrat franskt presidentv­al.

Där misstron och arbetslösh­eten härskar försöker Marine Le Pen samla stöd – med hjälp av bättre sophämtnin­g och nöjesliv.

Regnet strilar envist ner över de slitna tegelhusen i HéninBeaum­ont, en halvtimme söder om Lille.

Det här är slagghögar­nas, krigskyrko­gårdarnas och de tysta skorstenar­nas Frankrike, fjärran från rödvin och vackra tavlor i Paris.

Här regerar Nationella fronten både i opinionsmä­tningarna inför presidentv­alet och i kommunhuse­t. Héninbeaum­ont är en av de knappt 30 kommuner i Frankrike som styrs av Marine Le Pens partikamra­ter.

Och i vårblasket på gatan ges tummen upp.

– Här har vi det bra, för vi har Nationella fronten. Det är mycket mer ordning nu, anser Brandon Delanche och flickvänne­n Marine Pagniez.

Resultaten i presidentv­alets första omgång visar på ett klart kluvet Frankrike. Storstäder, universite­tsområden och de västra delarna av landet föredrog förre ekonomimin­istern Emmanuel Macron. Landsbygd och slitna industrist­äder, inte minst i öster, lade främst sina röster på Le Pen.

Héninbeaum­ont är ett av Nationella frontens stora flaggskepp. Marine Le Pen har egentligen ingen koppling till trakten, men valde 2007 att göra den lilla staden till sin politiska bas. Det är här hon har kandiderat till Eu-parlamente­t, det franska parlamente­t och regionstyr­et i Lille. Och det är här som hon har sina valvakor.

Orsaken heter Steeve Briois, 45, född och uppvuxen i trakten, som steg för steg byggt upp en stark bas för partiet ända sedan han valdes in som fullmäktig­eledamot redan vid 22 års ålder. Sedan han för tre år sedan tog över som borgmästar­e har strategin tydligt varit att visa upp Héninbeaum­ont som exempel på att Nationella fronten kan styra med framgång.

Stadsborna Brandon och Marine håller med.

–Det är mycket mindre sopor på gatorna nu, säger Brandon.

– Och det hålls mer evenemang, konserter och så. Det är mer positivt, tycker Marine.

Som tillfällig besökare är det emellertid inte helt enkelt att se någon större skillnad jämfört med när TT senast var i staden, inför regionalva­let 2015. Järnvägsho­tellets fönsterrut­or är fortfarand­e krossade och till salu-skyltarna hänger fortsatt på rad längs gatorna i centrum.

Samtidigt har faktiskt stödet för Nationella fronten gått ned jämfört med de senaste åren. I första presidentv­alsomgånge­n fick Marine Le Pen 46,5 procent av rösterna i kommunen. Det är partiets lägsta siffra i Hénin-beaumont sedan förra presidentv­alet och nästan 15 procentenh­eter mindre än vad Le Pen själv fick när hon fördes fram som regional regeringsc­hef i december 2015.

I onsdags kväll demonstrer­ade dessutom ett hundratal stadsbor mot Le Pen och hennes parti.

Wiktor Nummelin/tt

 ?? FOTO: WIKTOR NUMMELIN/TT ?? Sliten stad. Industrist­aden Hénin-beaumont är ett av Nationella frontens starkaste fästen.
FOTO: WIKTOR NUMMELIN/TT Sliten stad. Industrist­aden Hénin-beaumont är ett av Nationella frontens starkaste fästen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden