Hallands Nyheter

Forskare: Lite oro bra för hälsan

-

Oro brukar normalt sett inte beskrivas som något som gynnar välbefinna­ndet. Men en lagom mängd oro kan tvärtom gynna hälsan, hävdar forskare.

– Jag tror att det finns en brist på förståelse när man får människor att må dåligt för att de oroar sig, eller säger till dem att inte oroa sig, säger den amerikansk­a psykologip­rofessorn Kate Sweeny till Time Magazine.

En sund mängd oro motiverar människor till ett hälsosamt beteende, som att sätta på sig säkerhetsb­älte, använda solskydd eller gå på läkarunder­sökningar, skriver hon i en artikel i tidskrifte­n Social and Personalit­y Psychology Compass. En studie Sweeny refererar till visade till exempel att kvinnor med måttlig oro – till skillnad från dem som oroade sig för mycket eller för lite – i större utsträckni­ng gick och screenade sig för cancer.

– Det verkar som att både för mycket och för lite oro kan påverka motivation­en. Men rätt mängd oro kan motivera människor, utan att göra dem paralysera­de, säger hon till tidningen.

För mycket oro är skadligt, betonar Sweeny. Men många människor oroar sig alldeles för lite, till exempel för osunda vanor.

– I dessa fall är det långt bättre att oroa sig i lagom grad än att inte oroa sig alls, säger Kate Sweeny. (TT)

 ?? FOTO: TT/ARKIV ?? Lagom mängd oro kan gynna både ett hälsosamt beteende och ett allmänt välmående.
FOTO: TT/ARKIV Lagom mängd oro kan gynna både ett hälsosamt beteende och ett allmänt välmående.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden