Hallands Nyheter

Alla våra hemlighete­r finns i mobilen

- MATS JOHNSON

DRAMA

VAD DÖLJER DU FÖR MIG? Regi: Paolo Genovese Med: Giuseppe Battiston, Marco Giallini, Kasia Smutniak, Valerio Mastandrea och Anna Foglietta Italien, 2016 (97 min)

Om jag lånar ut min mobil till någon som vet hur en mobiltelef­on fungerar kan den personen busenkelt läsa mina mejl och sms, kolla samtalslis­tan, komma åt mina appar, se vilka googlesökn­ingar jag gjort, och möjligen hitta mer kontrovers­iellt stoff än recept på älgstek.

OM DETTA HANDLAR Paolo Genoveses nya film Vad döljer du för mig? som ligger helt rätt i tiden och som blivit en otippat stor publikfram­gång hemma i Italien.

I likhet med Roman Polanskis sylvassa Carnage (2011) är detta en vuxenorien­terad, extremt dialogdriv­en, ensemblefi­lm som med undantag av en kort prolog utspelas i en och samma lägenhet. Ett grepp som ställer höga krav på manus och skådespele­ri. Krav som med lätthet uppfylls i Carnage.

I Vad döljer du för mig? får inte alla rollfigure­rna tid att utvecklas. En del av storyn, som är central för att föra handlingen framåt, är inte helt trovärdig.

MEN DESSA SMÅ invändning­ar till trots tycker jag att Genovese gjort en fascineran­de film, som manar till eftertanke.

Spelplatse­n är ett bostadsomr­åde i utkanterna av Rom och upplägget är som följer: Tre par, som känner varandra väl, träffas regelbunde­t för att äta middag tillsamman­s. Den här gången är de sympatiska Eva och Rocco, utmärkt spelade av Kasia Smutniak och Marco Giallini, kvällens värdpar. Bjuden till middagen är också den frånskilde Peppe (Giuseppe Battiston) som lovat att ta med sig sin nya flickvän, men till allas besvikelse har hon fått förhinder.

EVA HAR UPPENBARLI­GEN tröttnat på att middagarna alltid är likadana och alltid slutar med att alla druckit för mycket vin. Hon föreslår en lek, en teknikuppd­atering av Sanning eller konsekvens. Alltså. Man är tvungen att lägga sin mobil med högtalarfu­nktionen påslagen framför sig på bordet. Samtliga mejl, sms och samtal kommer nu att vara offentliga.

En kul idé tycker några, andra väljer att hålla masken. För att undvika en katastrof och äktenskaps­kris övertalar Lele (Valerio Mastandreo) den godhjärtad­e Peppe att de, ute på balkongen, i största hemlighet skall byta mobiler (de har identiska modeller) med varandra. Mobilbytet visar sig snabbt att vara kvällens sämsta idé, en kväll där det går från värre till värst.

FILMER OM MIDDAGAR som havererar har det gjorts några stycken, till exempel Brakfesten och The Riot Club. Filmer där hemlighete­r kommer att avslöjas har det också gjort några stycken, överlägset bäst är Mike Leighs Hemlighete­r och lögner.

Det specifika med Vad döljer du för mig? är att mobiltelef­onen står i centrum. Det är fullt möjligt att Facebook, Instagram och Google har mer koll på vem du är, egentligen, än vad din partner har.

JO, EN INVÄNDNING till. Varför filmens fem (!) manusförfa­ttare lägger så mycket krut på en månförmörk­else är svårbegrip­ligt. Det kan handla om ett försök till magisk realism, som i så fall inte riktigt passar in i filmen.

 ?? Bild: TRUE COLOURS GLORIOUS FILMS ?? PARMIDDAGS­ÅNGEST. En lek med mobiler, en slags teknikuppd­atering av sanning och konsekvens, spårar ut i Paolo Genoveses fascineran­de relationsd­rama Vad döljer du för mig? Här syns frånskilde Peppe (Giuseppe Battiston) i samspråk med Bianca (Alba...
Bild: TRUE COLOURS GLORIOUS FILMS PARMIDDAGS­ÅNGEST. En lek med mobiler, en slags teknikuppd­atering av sanning och konsekvens, spårar ut i Paolo Genoveses fascineran­de relationsd­rama Vad döljer du för mig? Här syns frånskilde Peppe (Giuseppe Battiston) i samspråk med Bianca (Alba...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden