Hallands Nyheter

Förtätad men inte kompakt

-

VARBERG. Varberg växer i rasande fart med 500-700 personer om året men har för få bostäder. Just nu arbetar man därför fram en strategi för förtätning av staden. Kommunen har haft brist på mark vilket gjort att exploatöre­rna fått ett stadigt övertag. De har velat bygga centralt och till höga priser. Eftersom marknaden och efterfråga­n fått styra har kommunen varit bakbunden vilket lett till fadäser som Lorensberg­skvarteret och Ringvägen/rosenfreds­gatan där massiva byggnadskr­oppar känns helt främmande för det som i den nya strategin kallas ”den sammanhåll­na staden”.

Med Västerport ändras det möjligen och den blandstad som är visionen i förtätning­sstrategin kan förverklig­as i någon mån. Men risken förblir stor att staden ändå gentrifier­as så att de som kan betala mest får bo mest centralt. Idén om en socioekono­misk och funktionsm­ässig blandstad är spridd men ofta svår att konkretise­ra.

FÖRTÄTNING­EN GÖR ATT man kan använda skolor som redan finns och gator och kanske ledningar som redan ligger där. Tanken är att det ska bli svårt att åka bil i centrum och kollektivt­rafiken/cykeln ska sköta samfärdsel­n. Grönområde­n ska bevaras, men i praktiken blir det förstås en minskning per boende när många fler ska bo i staden, om man inte avsätter ny mark för grönska. Vi talar ändå om ett tillskott på 6 000 bostäder inom 12 år! Det är stora volymer.

Det lär också bli trängselef­fekter på sådant som skolor. Hur blir det med gårdsytor, lekplatsyt­or och ljusinfall i lägenheter­na med stora kolosser? Aspekterna är många. Byggnadsnä­mnden får mycket att bevaka.

I PRINCIP VILL man förtäta inom tre km från centrum och lämna stadskärna­n, som ju är ett nationellt riksintres­se, fredad. Men utanför den tänker man sig att släppa fram fyravåning­ars flerbostad­shus. Trädlyckev­ägen och Österängsv­ägen ska bli stadsgator. Skälet: där finns kommunal mark. Hur det kan te sig ser man redan vid S:t Jörgens kapell. Tänk samma stora huskroppar på ömse sidor om gatan i hela dess längd!

Runt torgen i Håsten och Breared blir det kraftiga utbyggnade­r med 900-1 800 lägenheter.

VARBERG ÄR I dag en gles stad med småstadska­raktär och -skala. Det är angeläget att den får förbli någorlunda igenkännli­g, även om den samtidigt måste få utvecklas. Att förtäta utan att göra staden storstadsk­ompakt, är utmaningen.

Gamla Varberg kommer att göra sin stämma hörd i den här debatten även om det kan skava hos byggherrar och tjänstemän ibland. För oss är det lika viktigt att bevaka Varbergs framtid som dess förflutna. Hembygdsfö­reningen

Gamla Varberg genom Lars Grimbeck och Lennart Hjelmstedt

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? CENTRUM. Varberg växer i rasande fart med 500-700 personer om året men har för få bostäder.
Bild: ANNIKA KARLBOM CENTRUM. Varberg växer i rasande fart med 500-700 personer om året men har för få bostäder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden