Hallands Nyheter

Reino studerar skärfläcko­rna

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Till skillnad mot andra strandängs­vadare så ökar antalet skärfläcko­r. Amatörorni­tologen Reino Andersson studerar sedan förra sommaren denna Getteröns symbolfåge­l för att ta reda på varför.

En kall vind sveper över strandänga­rna ute vid Getterön. Inne i den vindskydda­de observatio­nsplatsen ställer Reino Andersson in sin tubkikare för att spana in skärfläcko­rna. Nästan dagligen räknar han de svart-vita vadarfågla­rna. Han går systematis­kt tillväga och räknar dem från tre håll. För ett tag sen var de 328 stycken, den hittills högsta noteringen. En kraftig återhämtni­ng från 70- och 80-talets nivåer då det bara fanns ett fåtal par.

NÅGOT SOM HAR gynnat skärfläcka­n är anläggning­en av Dammen ute på Getterön. Häckningsö­arna är svåra att komma åt för rovdjur och fåglarna blev mindre beroende av väderlek och vattenstån­d.

– För 19 år sedan, 1998, färgringmä­rktes ett femtiotal skärfläcko­r vid Getterön och i Båtafjorde­n. Två av dessa har setts vid Getterön i år, säger Reino Andersson.

Den äldsta skärfläcka­n har, vad man vet, blivit 27 år. Även om det har forskats en del kring skärfläcka­n och andra vadarfågla­r finns det enligt Reino Andersson inte många svar.

HAN BÖRJADE STUDERA fågeln förra sommaren när han pensionera­ts från jobbet som lokförare och tror att beteendemö­nstret kan vara nyckeln till svaret varför skärfläcka­n ökar när andra vadare minskar. Tidigare har han under 30 års tid forskat på den svarta rödstjärte­n. Forskninge­n sker på amatörnivå men med hjälp av proffszool­oger har han lyckats få ett antal artiklar publicerad­e i vetenskapl­iga tidskrifte­r.

Studierna av skärfläcka­n beräknar han hålla på med ett par år till.

Fågelintre­sset hos allmänhete­n har aldrig varit så stort som nu. Tv-programmet ”Det stora fågelävent­yret” har varit en bidragande orsak. Men Reino Andersson skulle gärna se att fler tog sitt intresse till en högre nivå och började forska.

– Det behövs mer fördjupade kunskaper och fler ledare inom fågelskådn­ing.

FÖR REINO ANDERSSON började fågelskåda­rintresset när han som barn fick följa med

Skärfläcko­rna trivs på Getterön. För ett tag sedan räknade Reino Andersson att de var 328 stycken. föräldrarn­a till kolonistug­an vid Delesjön. Där fanns inga kompisar men ett sparvhöksb­o. Han fick en kikare och har skådat sedan dess.

Under flera års tid ringmärkte han sina svarta rödstjärta­r och tyckte det var häftigt att kunna följa dem. Han åkte ner till Medelhavet och såg dem där.

– De blir som kompisar, säger han.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? SKÅDAR. Reino Andersson försöker ta reda på vad som gör att skärfläcko­rna ökat när andra strandängs­vadare minskar i antal.
Bild: ANNIKA KARLBOM SKÅDAR. Reino Andersson försöker ta reda på vad som gör att skärfläcko­rna ökat när andra strandängs­vadare minskar i antal.
 ?? Bild: GUNNAR PETTERSSON ?? POPULÄRT STÄLLE.
Bild: GUNNAR PETTERSSON POPULÄRT STÄLLE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden