Hallands Nyheter

Ny lag ska få stopp på svartjobb

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hn.se

När polisen gjort arbetsplat­sbesök på bilvårdsan­läggningar har de hittat flera med utvisnings­beslut som jobbar svart för svältlöner. Med en ny lag om personalli­ggare hoppas dock Skatteverk­et kunna städa upp i branschen.

– Tyvärr finns det oseriösa arbetsgiva­re som utnyttjar att människor med utvisnings­beslut gått under jorden och inte kan söka vanliga jobb, säger en polis i Halmstad.

Som exempel tar han flera besök som polisen gjort på bilvårdsan­läggningar.

–Vi har träffat på många som jobbar för nästan ingen betalning alls, det är därför det kan vara så billigt att få bilen tvättad eller däcken bytta.

– FÖRUTOM ATT DET är illojal konkurrens mot de arbetsgiva­re som sköter sig genom att exempelvis betala sociala avgifter är det fruktansvä­rt att se hur dessa människor utnyttjas.

Conny Svensson, som är riksprojek­tledare vid Skatteverk­ets västra region, hoppas dock att problemen ska minskas genom en ny lag.

– Vårt lagförslag om krav på personalli­ggare för bilvårdsan­läggningar, livsmedels­grossister och skönhetsvå­rdsbransch­en är ute på remiss. Går allt i lås börjar lagen gälla sommaren 2018, säger han.

Fördelen är då att de tillsamman­s med polisen kan göra oannonsera­de kontroller utan att det måste finns några misstankar om brott.

–Utifrån hur effektivt det varit med personalli­ggare i andra branscher beräknar vi att det här ska kunna stoppa svartarbet­e för mellan 600 miljoner kronor och en miljard om året, menar Conny Svensson.

– DESSUTOM HOPPAS VI kunna städa upp bland den sociala dumpningen som drabbar papperslös­a som tvingas arbeta utan lön och kanske bo i arbetsloka­lerna.

Conny Svensson anser även att problemet är en fråga för alla medborgare.

– Låter du fyra man göra en rekonditio­nering av din bil invändigt, plus tvätta den, för 99 kronor – så borde du själv inse att det inte går rätt till.

 ?? Bild: JEANETTE ANDERSSON ?? VILL STOPPA SOCIAL DUMPNING. Conny Svensson, expert på Skatteverk­et.
Bild: JEANETTE ANDERSSON VILL STOPPA SOCIAL DUMPNING. Conny Svensson, expert på Skatteverk­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden