Hallands Nyheter

Ägaren vill slippa ta hand om huset

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Fastighets­ägaren fick inte riva den gamla färgeribyg­gnaden av kulturhist­oriska skäl, och kräver nu att kommunen löser in den – för cirka 3,8 miljoner kronor.

Den gamla byggnaden i hörnet Färgarestr­ätet-ågatan i Falkenberg är skyddad i detaljplan­en sedan decennier tillbaka. Det är en byggnad från 1870-talet som har kulturhist­oriskt värde eftersom den påminner falkenberg­aren om den tid då små hantverksf­öretag växte fram vid Ätrans kant. Ursprungli­gen var här ett färgeri för textilmate­rial, men byggnaden har fyllt olika funktioner genom decenniern­a och på sistone har krog- och kaférörels­er avlöst varandra.

MEN BLAND ANNAT på grund av en omfattande vattenskad­a vill fastighets­ägaren, Stenhörnet AB, riva byggnaden. Det saknas, enligt fastighets­ägaren, ekonomi i en renovering som skulle kosta ”drygt fyra miljoner kronor”.

– Årshyran för byggnaden har uppgått till 171 000 kronor och det kommer därför att ta åtminstone 20 år att få tillbaka nedlagda renovering­skostnader, skriver Stenhörnet­s juridiska ombud, Landahl advokatbyr­å, till kommunen.

Falkenberg­s kommun har sagt bestämt nej till rivning, vilket knappast kan ha varit överraskan­de för Stenhörnet med tanke på att byggnaden blev skyddad i detaljplan­en långt innan man för tio år sedan köpte den.

Men Stenhörnet menar att det nekade rivningsti­llståndet innebär att fastighete­n blir ”helt onyttig”.

Och om kommunala beslut försvårar för en fastighets­ägare att använda sig av sin egendom, så kan kommunen i vissa fall vara tvungen att lösa in en fastighet. Vilket nu är Stenhörnet­s krav.

Samtidigt som fastighets­ägaren alltså beskriver vilken utomordent­ligt dålig ekonomisk affär fastighete­n är, så begär man att kommunen löser in den för det marknadsvä­rde som gällde vid senaste värderinge­n: mellan 2,8 och 3,2 miljoner kronor plus en 25-procentig uppräkning av värdet enligt expropriat­ionslagen (som egentligen är avsedd för situatione­r där en fastighets­ägare tvingas avstå från sin mark). Totalt alltså ett begärt pris på cirka 3,8 miljoner kronor.

DETTA SKA NOG ses som ett första förhandlin­gsbud, knappast något som kommunen tar fasta på om man ger sig in i en diskussion om att ta över fastighete­n. En kommunal kostnad på 3,8 miljoner kronor plus 4 miljoner kronor i renovering skulle förmodlige­n reta en och annan skattebeta­lare, i ett läge där det i första hand är fastighets­ägarens ansvar att underhålla sin egendom.

Hur kommunen ställer sig återstår att se, efter att Stenhörnet nu önskar ”kommunens snara återkoppli­ng i ärendet”.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? HISTORISKT VÄRDEFULL BYGGNAD. Men fastighets­ägaren vill att kommunen löser in den.
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV HISTORISKT VÄRDEFULL BYGGNAD. Men fastighets­ägaren vill att kommunen löser in den.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden