Hallands Nyheter

Kriminella hotar välfärdssy­stemen

Utredare: Den här typen av brottsligh­et har blivit tyngre

- Maria Davidsson/tt Peter Wallberg/tt

Regeringen­s utredare varnar för att organisera­d brottsligh­et hotar välfärdssy­stemen. Det går snabbt att komma över mycket pengar, och risken att upptäckas är låg.

– Vi ser på ett tydligt sätt att den kvalificer­ade brottsligh­eten och gängkrimin­aliteten har gjort intåg i välfärdsse­ktorn, säger utredaren Lars Erik Lövdén.

Utredninge­n har gått igenom 7 350 anmälninga­r om brott mot bidrags- och ersättning­ssystem de senaste åren. Bara de brottsanmä­lningarna omfattar 600 miljoner kronor, varav 500 miljoner betecknas som kvalificer­ade välfärdsbr­ott.

Men summorna som den organisera­de brottsligh­eten kommer åt är mycket större än så. Riksrevisi­onen och Ekonomisty­rningsverk­et har bedömt att det kan handla om 10–20 miljarder årligen.

Lövdén anser att den organisera­de brottsligh­etens hot mot välfärden är något annat än enskilda vab-fuskares.

– Den här typen av brottsligh­et har accentuera­ts, den har blivit tyngre och mer omfattande, säger han.

Inte sällan använder de kriminella sig av företag som brottsverk­tyg. I en uppmärksam­mad härva i Södertälje för några år sedan dömdes 34 personer för olika typer av bedrägerie­r och bidragsbro­tt, i flera fall med fängelse som straff. Bedrägerie­rna uppgick till runt 30 miljoner kronor och handlade om oriktiga utbetalnin­gar av assistanse­rsättninga­r.

Pengarna gick till ett bolag som stod för assistans till knappt 20 personer. De personerna hade riktiga assistansb­ehov och var inte misstänkta för brott, men bolaget hade fejkanstäl­lda, med påhittade tidrapport­er och fick bidrag för jobb som aldrig utfördes. Pengarna användes sedan till svarta löner till de anställda som faktiskt utförde jobbet, men också till privat konsumtion. De fiktiva anställnin­garna ledde även till oriktiga uppgifter till Försäkring­skassan om sjukpennin­ggrundande inkomst, vilket i sin tur ledde till oriktiga utbetalnin­gar av sjuk- och föräldrape­nning.

Utredninge­n lägger fram runt 25 lagförslag. Ett av dem är att skärpa maxstraffe­n för grova bidragsbro­tt från fyra till sex års fängelse, ett annat att inrätta en egen utrednings­enhet på Försäkring­skassan. Mer komplicera­de brott ska utredas av Ekobrottsm­yndigheten. Mycket handlar om att förbättra informatio­nsutbytet mellan olika brottsutsa­tta myndighete­r, främst Försäkring­skassan, Migrations­verket och Arbetsförm­edlingen. Olika anställnin­gsstöd, som nystartsjo­bb, är särskilt attraktiva för de kriminella.

– Det har varit alldeles för lätt att vara bidragsbro­ttsling, säger justitiemi­nister Morgan Johansson (S), som räknar med att kunna lägga fram flera lagförslag nästa vår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden