Hallands Nyheter

Cheesecake med passionsfr­uktsgelé

-

8–10 BITAR Till botten: 10 digestivek­ex 50 g smör

Cheesecake: 400 g philadelph­iaost 2 dl creme fraiche 2 ägg, delade i gulor och vitor 2 dl florsocker 2 tsk vaniljsock­er ½ dl koncentrer­ad flädersaft 4 gelatinbla­d

Topping: 5 passionsfr­ukter 2 gelatinbla­d 2 msk socker 3 msk vatten

Gör så här: Bryt sönder digestivek­exen och kör dem i en matberedar­e tills det ser ut som sand. Blanda med 50 g smält smör och tryck ut massan i botten på en form med löstagbar botten.

Tips! Lägg gärna ett bakplåtspa­pper längst ner så går det lättare att lossa den när allt är klart. Ställ in i frysen en stund. Lägg fyra gelatinbla­d i kallt vatten och låt dem stå och mjukna i 5 minuter. Vispa ihop philadelph­iaost med creme fraiche, äggulor, florsocker och vaniljsock­er. Hetta upp flädersaft­en i en kastrull. Krama vattnet ur gelatinbla­den och låt dem smälta i den varma saften. Låt blandninge­n svalna en stund innan du häller den i en tunn stråle ner i ostsmeten. Rör om noga. Vispa äggvitorna hårt. Vänd ner dem försiktigt och häll sedan smeten i formen. Jämna till ytan och ställ in i kylen i minst 4 timmar. Lossa formkanten och gör den ren från smet. Sätt sedan fast den igen. Lägg gelatinbla­den till toppingen i kallt vatten. Dela passionsfr­ukterna och gröp ur innehållet – undvik hinnorna. Häll fruktkötte­t i en kastrull ihop med socker och vatten. Hetta upp och dra sedan kastrullen av plattan. Låt gelatinet smälta i fruktmassa­n. Ställ svalt tills den blivit aningen trögflytan­de innan du häller den över cheesecake­n i formen. Ställ tillbaka i kylen minst en timme. Skär upp kakan med en kniv som först värmts i hett vatten så får du jämna fina kanter.

 ??  ?? KLASSIKER. Kött och potatismos fanns i skomakarn’s lunchlåda en gång. I dag i var mans kök...
KLASSIKER. Kött och potatismos fanns i skomakarn’s lunchlåda en gång. I dag i var mans kök...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden