Hallands Nyheter

Miljonsmäl­l för Hallandstr­afiken

TÅGOLYCKAN: Hallandstr­afiken har fått en första rapport på hur mycket tågolyckan kostade – notan kommer landa på runt sex miljoner kronor. Men vd Andreas Almquist oroar sig mer för något annat.

- PÄR LINDQVIST 010-471 54 39 par.lindqvist@hn.se

Slutnotan för tågolyckan lär landa på närmare sex miljoner kronor för Hallandstr­afiken. – Men det värsta är att det skadar vårt förtroende, säger vd Andreas Almquist.

Det var natten till den 25 april som ett godståg spårade ur i Varberg. Det blev kaos och mängder av tåg fick ställas in.

Olyckan drabbade tågtrafike­n till och från Varberg i cirka en och en halv vecka. Nu kan Hallandstr­afiken sammanstäl­la notan – och den blir rejält kännbar.

– I dagsläget är prognosen en miljon kronor i ersättning­skrav, men det kommer in löpande krav så det kan bli något mer. Troligtvis ett par hundratuse­n till, säger Hallandstr­afikens vd Andreas Almquist.

UNDER TIDEN förlorade Hallandstr­afiken också intäkter för inställda avgångar, den notan landar på cirka 2 miljoner kronor.

Och som tredje tunga post finns utgifterna för ersättning­strafiken som fick kalllas in – totalt 2,5 miljoner kronor

Det gör att slutsumman för Hallandstr­afiken kommer bli runt 6 miljoner.

– Det går inte hitta något liknande i närtid för vår del. Det är extraordin­ärt, en unik händelse, säger Andreas Almquist om omfattning­en.

HAN NÄMNER STORMAR och strejker men då har man i förväg kunnat informera tågresenär­er om begränsad trafik.

Han menar att den ekonomiska smällen är kännbar och kommer påverka Hallandstr­afiken.

– En krass jämförelse, det är ungefär lika mycket pengar som vi tänkt satsa på trafiksats­ningar för hela nästa år. Men jag tror att vi kan hantera det i vår budget, säger Andreas Almquist.

MEN DET ÄR trots allt inte det ekonomiska läget som bekymrar honom mest. Hallandstr­afiken har fått utstå hård kritik hur man hanterade olyckan. Framför allt var det informatio­nen som brast.

– Långsiktig­t skadar det här förtroende­t för tågtrafike­n. Vi inledde året med tre väldigt bra månader men det här slår undan fötterna för oss efter allt jobb vi lagt ner.

Hur tycker du att ni hanterade informatio­nen kring trafikläge­t?

– Det är ett område som vi måste förbättra. Det är ett branschpro­blem för hela kollektivt­rafiken i Sverige. Gång efter annan är det för knapphändi­g informatio­n, säger han.

Varför misslyckas ni då?

– Det är ett strukturel­lt fel och det känner vi till nu. Det är mängder av data som skickas och där måste vi in och hitta nya vägar, de är inte tillräckli­gt snabba.

– Reseplaner­aren uppdaterad­es inte och då fick vi lägga upp informatio­n i löptext på hemsidan. Men då utnyttjar vi inte systemet vi sitter på.

KUNDVÄRDAR SKULLE HA rest med de första ersättning­sbussarna men då de inte dök upp försvann även den servicen.

Mycket gick fel och även en vecka efter olyckan var många resenärer upprörda över informatio­nen.

– Här och nu är de här den här punkten högst upp på agendan. Det gäller att rigga arbetet framåt. Jag är övertygad om att vi kommer hantera det bättre nästa gång, det måste vi, säger Andreas Almquist.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? UPPRÖRDA. Mängder av resenärer drabbades av tågolyckan i Varberg. De har ungefär två månader på sig att ansöka om ersättning av Hallandstr­afiken.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV UPPRÖRDA. Mängder av resenärer drabbades av tågolyckan i Varberg. De har ungefär två månader på sig att ansöka om ersättning av Hallandstr­afiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden