Hallands Nyheter

Stort skadestånd i låstvist

- TOBIAS SVENSSON tobias.svensson@hn.se

Fyra tidigare anställda hos Wikströms Lås har dömts till skadestånd på 2,7 miljoner kronor. Enligt tingsrätte­n har de agerat illojalt och begått konkurrens­brott när de gick över till Skrea Lås & Smide.

Strax efter att de fyra anställda slutat på Wikströms Lås drev och arbetade de i konkurrera­nde Skrea Lås & Smide. Ett avtalsbrot­t, anser tingsrätte­n som nu beslutat att de ska betala flera miljoner kronor i skadestånd till sin tidigare arbetsgiva­re.

Våren 2013 köper Rikard Holmén anrika Wikströms Lås på Arvidstorp­svägen i Falkenberg. Året därpå säger fyra av fem anställda upp sig och återfinns snart i den nystartade konkurrent­en Skrea Lås & Smide AB. Det blir startskott­et till en konflikt som till slut fick avgöras av Varbergs tingsrätt.

DOMSLUT: DE TIDIGARE anställda ska betala sammanlagt 2,7 miljoner kronor i skadestånd till sin före detta arbetsgiva­re.

– Det känns jäkligt skönt att tingsrätte­n tagit det här beslutet. Det har varit en lång process med mycket tankar, säger Rikard Holmén.

– Det här är en fullständi­g personlig tragedi för mina huvudmän, säger advokat Gunnar Andersson, som företrätt de tidigare anställda i rätten.

De skadestånd­sskyldiga är Iréne Hermansson, hennes make Svenåke Hermansson, sonen Fredrik Hermansson samt Oliver Säfström.

Skrea Lås & Smide startar upp i samma veva som de fyra lämnar Wikströms, under våren och sommaren 2014. Oliver Säfström blir snabbt vd i bolaget. Fredrik Hermansson styrelseor­dförande. Iréne Hermansson har de licenser som är nödvändiga för att kunna driva företag i låsbransch­en.

TINGSRÄTTE­N ANSER ATT de agerat illojalt samt brutit mot ingångna avtal när de startade en konkurrera­nde verksamhet och på några månader tog över en stor del av Wikströms kunder.

– Det bara sprutade in uppsägning­ar under de fyra första månaderna efter att de slutat. Vi upplevde det som att de kontaktade våra kunder på ett väldigt aggressivt sätt, säger Rikard Holmén.

Under några månaders tid byter över 70 av Wikströms kunder leverantör till det nya företaget. Tingsrätte­n finner det osannolikt att det skulle ha skett om de tidigare anställda inte använt uppgifter de fått genom sin anställnin­g hos Wikströms för att kontakta kunderna. Rätten anser att de fyra har agerat illojalt och i samförstån­d och att Wikströms lidit stor ekonomisk skada av detta.

FÖR DETTA SKA de betala ett gemensamt skadestånd på 1,2 miljoner kronor. De ska dessutom betala individuel­la skadestånd på vardera 30 000 kronor för att ha brutit mot bestämmels­er i sina anställnin­gskontrakt.

Utöver det ska Iréne och Svenåke Hermansson betala vardera 720 000 kronor för brott mot konkurrens­förbud.

Till saken hör nämligen att Iréne Hermansson en gång i tiden ägde Wikströms Lås. 2010 sålde hon verksamhet­en till Boråsbaser­ade Låsteam. Det var en så kallad ”inkråmsöve­rlåtelse” där hela personalst­yrkan arbetade kvar. I avtalet ingick en konkurrens­klausul som innebar att ingen av makarna Hermansson, om de i framtiden skulle säga upp sig, fick vara aktiv i låsbransch­en under två års tid.

Även om de själva tolkat klausulen annorlunda slår tingsrätte­n fast att detta gäller även gentemot den nya ägaren.

Det sammanlagd­a skadestånd­et uppgår därmed till över 2,7 miljoner kronor, plus ränta. Dessutom ska de betala Wikströms rättegångs­kostnader på 241 000 kronor.

HN HAR SÖKT de tidigare anställda. Ingen av dem vill uttala sig om domen. De hänvisar till sin advokat Gunnar Andersson.

– Det var inte riktigt den här utgången jag väntat mig. Jag gjorde en annan bedömning av underlaget än tingsrätte­n, säger han. Kommer ni att överklaga?

– Det är ett beslut som mina huvudmän får ta. Men jag har svårt att tänka mig att de inte kommer att överklaga, säger Gunnar Andersson.

 ?? Bild: TOBIAS SVENSSON ?? NÖJDA. Wikströms ägare Rikard Holmén och vd Mikael Westerback­a är nöjda med tingsrätte­ns dom.
Bild: TOBIAS SVENSSON NÖJDA. Wikströms ägare Rikard Holmén och vd Mikael Westerback­a är nöjda med tingsrätte­ns dom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden