Hallands Nyheter

Kustbyn får så sakteliga sin form

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Direktörsv­illor har de kallats, de hus som ska få ett strandnära läge i Ugglarp. Mikael Jidenholm säljer mark för detta ändamål – men hur går det?

Nio av 22 tomter är sålda eller bokade, tre av dem bebyggda. Sakta växer det kustnära området fram i Ugglarp. Än så länge som ett fritids husområde.

– När man kommer upp i denna lite dyrare prisklass, här kostar tomterna från 1,6 miljoner kronor till 2,9 miljoner, så tar det lite extra tid med försäljnin­gen, säger Maria Jackson på Varbergshu­s som har försäljnin­gsuppdrage­t.

Tre tomter är bebyggda. Tre är på gång att bebyggas. För de övriga tre tomterna, som är sålda eller bokade, är byggplaner­na ännu inte riktigt konkreta.

REDAN FÖR tolv år sedan lanserades planerna, som fick en välvillig och snabb hantering av kommunen. Detalj planförsla­get överklagad­es dock och fick göras om efter ett underkänna­nde på formella grunder. Det dröjde sex-sju år innan klarteckne­t var ett faktum. 2013, efter ytterligar­e förberedel­ser, började försäljnin­gen.

– Det som lockat oss är naturligtv­is närheten till havet och den fantastisk­a naturen. Min hustru kommer från Kinnared och var i Ugglarp redan som barn på somrarna. Vi har sedan haft en mindre sommarstug­a i Ugglarp. Så vi slog till direkt när den här möjlighete­n kom, säger Jan Maelum, it-företagare i Stockholm som är en av dem som nu har ett färdigt hus i Ugglarps kustby.

– Jag och min hustru har jobben i Stockholm, men är nere vid ledigheter under olika tider på året.

EN AV SUPPORTRAR­NA till ett sådant här attraktivt bostadsomr­åde var kommunens dåvarande näringsliv­schef Jan Stålnacke. Annars fanns det starkt kritiska röster som menade att naturvärde­t med ett öppet kustlandsk­ap fördärvas. Men Stålnacke motiverade då en bebyggelse utifrån sitt uppdrag att locka företagare och deras verksamhet­er till Falkenberg: ”Och mitt stora bekymmer är var företagsle­darna ska bo någonstans”, sa näringsliv­schefen som såg en brist på attraktiva bostäder för inflyttand­e personer med höga inkomster. Därmed var det möjligen missvisand­e uttrycket myntat som sedan följt Ugglarps kustby: ”Direktörsv­illor.”

OCH NÄRINGSLIV­SCHEFENS vision kan ifrågasätt­as, för ännu är det inte någon som verkar bosätta sig där permanent. Kustbyn är i vart fall inlednings­vis ett område för fritidsboe­nde, med rejält tilltagna villor eftersom byggrätten på de stora tomterna är generös.

– En typisk kund kan vara någon som är 55-60 år gammal från Småland eller Göteborgso­mrådet. De vill till en början ha det som fritidshus, men med tanken att kanske flytta dit permanent efter pension, konstatera­r Maria Jackson.

HÅKAN BERGSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden