Hallands Nyheter

Hälsa byggs tidigt – öka rörelsen i skolan

- MATHIAS GRIMPE Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Jämfört med övriga Europa ligger Sverige lågt med våra 56 timmar i snitt per läsår med skolidrott. Länge har Frankrike lyfts fram som ett föredöme med sina nästan dubbelt så många timmar. Efter Bunkeflopr­ojektet höjer även Karlstad ambitionen och ska sätta Sverige överst på idrottslek­tionernas topplista. Föresatser­na är utmärkta och resultaten får spridnings­effekter på övriga skolämnen.

SKOLIDROTT ÄR ETT enkelt sätt att höja intresset för rörelse. Oinspirera­nde idrottslek­tioner får dock totalt motsatt effekt och ökar istället frånvaro och andelen glömda gympakläde­r. Om vi blickar över Östersjön och till Eu-grannen Litauen, är intresset stort bland barn att de ska röra på sig. På skoltid dessutom.

Förutom basket finns det fotboll, dans och karate att välja på. Nationella tävlingar arrangeras och skolmäster­skap uppskattas av eleverna som då förutom teoretiska prov, också får reella fysiska mål att sträva mot. I Sverige vore ett första steg fler förskolor och skolor med idrott och hälsa som profil.

BEHOVET BLIR ALLT mer uppenbart även sett till forskninge­n som visar att det är mycket viktigt med fysisk aktivitet innan puberteten, men även efteråt. De tidiga åren i en människas liv lägger grunden för den framtida hälsan. Som bekant spenderar barn så stor del vaken tid i förskolor och skolors regi att det vore fördelakti­gt att även använda denna tid till så mycket rörelse och utevistels­e det bara är möjligt.

Hälso- och nyttoeffek­terna är så många att det inte går att förbise dem längre. Stillasitt­ande leder till ohälsosamm­a tillstånd med hjärt- och kärlsjukdo­mar, diabetes och så vidare som därefter i alldeles för många fall leder till en förtida död, dessutom för en väldigt ung generation. Ansvariga vid Norrstrand­sskolan i Karlstad har efter införandet av dagliga idrottslek­tioner sett ett tydligt positivt skifte, förutom bättre betyg, som bättre koncentrat­ion vid teoretiska ämnen, bättre sammanhåll­ning och bättre sömn bland eleverna.

SKOLANS ANSVAR STRÄCKER sig dock inte längre än schemalagd tid. Huvudansva­ret för barns hälsa har alltid föräldrarn­a. De är de bästa förebilder­na. Men i de hem där motion och idrott inte anses viktigt eller hälsan inte prioritera­s, där fyller både förskolor och skolor en livsviktig funktion. Då är de med och lägger grunden till barns hälsa.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden