Hallands Nyheter

Hållbarhet­sforskare talar på PS-AW

- OLOF SVAHN olof.svahn@hn.se

På måndag anordnar PS en afterwork med tema hållbarhet, eller ”cirkulär ekonomi”. En av landets främsta forskare i ämnet, Mats Williander kommer att gästa AW:N, och reda ut ett svårdefini­erat begrepp.

Mats Williander, 60, är forsknings­ledare på RISE Viktoria, som är Sveriges forsknings- och innovation­spartner för näringsliv och samhälle. Där tittar han på hur Sveriges industri kan bli mer effektiv i hur man använder sina resurser.

Just nu är han i Cambridge och arbetar med ett annat projekt inom hållbarhet. Men nästa måndag är han på plats på Peder Skrivares skola för en cirkulär afterwork. Berätta lite om dig själv!

– Jag är intressera­d av ekologisk hållbarhet inom industri. Nu är jag ju 60 år gammal så man kan säga att jag har karriären bakom mig. Men jag har jobbat med industri i olika former i ungefär 30 år. Och 2010 började jag forska inom industriel­l hållbarhet. Vad ska du prata om den 15:e?

– Jag ska prata om cirkulär ekonomi, och försöka förklara vad det är. I dag är det lite av ett modeord och det saknar en klar definition. Kort sagt är det en vision av ett samhälle som inte genererar något avfall. All industri skapar avfall och det belastar vår ekologi. Cirkulär ekonomi är ett försök att förbättra industrier­s hållbarhet.

Varför är det viktigt?

– Det är ganska enkelt egentligen. I dag är vi 1,8 miljarder människor som har vår höga levnadssta­ndard, och det påverkar redan vår jord mer än vad den klarar av. Vid 2030 kommer vi vara 4,8 miljarder. Om vi inte gör något åt det riskerar vi att vårt ekosystem kollapsar. Jag tycker inte man kan lämna över en sådan situation till våra barn och barnbarn och bara säga ”Good luck!”.

Vad är dina förhoppnin­gar med after work:en?

– Jag hoppas att jag kommer kunna hjälpa de människor som är engagerade att skapa förändring. Jag försöker förmedla den kunskap som vår forskning har genererat. Det är en utmaning är att göra det komplicera­de enkelt, men jag ska komma med handfasta tips.

Andra föreläsare den 15:e är Anna Altner, vd på SWT Developmen­t, och Björn Sjöström, vd på Varberg Energi. Moderator är Anna Linton.

 ??  ??
 ?? Bild: REBECKA BERGVALL ?? FORSKARE. Mats Williander talar på Peder Skrivares skola den 15 maj.
Bild: REBECKA BERGVALL FORSKARE. Mats Williander talar på Peder Skrivares skola den 15 maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden