Hallands Nyheter

Kunglig glans hos paret Nordén

-

Hemma hos Annette och Hans Nordén i Halmstad skiljer ett tungt draperi nutid från dåtid. Huset är byggt 1944, men i lägenheten präglas det mesta av 1700-talet, framför allt den gustavians­ka eran. Här gillar man guld. Och kunglighet­er.

”Det mesta var original från när huset byggdes, det bad vi få behålla när man skulle renovera inför vår flytt hit”

Ien ljus och fin lägenhet, fyra våningar upp – och med en makalös utsikt över Nissan och Halmstads centrum – bor paret Nordén sedan två år tillbaka. Kärleken slog till med kraft när de såg sitt hem första gången.

– Det mesta var original från när huset byggdes, det bad vi få behålla när man skulle renovera inför vår flytt hit, säger Hans.

All stavparket­t är till exempel bevarad sedan huset var nytt. Det gäller även den lilla serverings­gången mellan kök och matrum där skåp och dörrar har suttit på samma plats i över 70 år. Hans tycker att den är mycket praktisk.

– Framför allt på jularna när våra barn och barnbarn är här, då går man i tur och ordning i ett led från kökshållet, tar för sig av maten och ingen behöver krocka med någon annan.

VURMEN FÖR DEN antika stilen har kommit gradvis. Så länge parets tre döttrar bodde hemma var möblemange­t anpassat efter familjeliv.

Men när flickorna blivit vuxna och flyttat ut var det fritt fram för Annette och Hans att ta ut svängarna lite mer. Eller snarare mycket mer...

Hans är den som är mest idog. Han är ute på nätet var och varannan dag och kollar hemsidan hos olika auktionsfi­rmor för att se om det finns något av intresse.

– Men jag köper aldrig något utan att ha kollat med Annette först!

INREDNINGS­STILEN ÄR konsekvent in i minsta detalj. De nytillverk­ade saker som står framme smälter in fint mot antikvitet­erna. Det är bara den ultramoder­na, stilrena tv:n som bryter av.

Även om det tillkommer grejer hela tiden har mycket också hängt med länge. Den stiliga gustavians­ka sängen är ett exempel på detta. Den ser verkligen tidstrogen ut, men är tillverkad i modern tid. Hans och Annette har haft den i många år.

Två stora porträtt hänger på vardera sidan om den vackra sänghimlen. Den ena föreställe­r den franska drottninge­n Marie-antoinette.

– Och här har vi den svenske adelsmanne­n Axel von Fersen, säger Hans glatt och pekar på tavlan på motsatt sida. Marie-Antoinette och Axel von Fersen hade en kärleksaff­är, vi tyckte det var lite roligt att ha just dem i sängkammar­en.

SOVRUMMET ÄR GANSKA litet, men två smala speglar på varsin sida om fönstret öppnar upp och skapar rymd. Samma detalj finns i vardagsrum­met.

– Hans vill gärna ha tunga gardiner här, men jag vill inte att nå-

gonting skymmer utsikten, säger Annette som är mycket nöjd med spegellösn­ingen.

ANNARS VERKAR HANS och Annette vara överens om det mesta. De har hängt ihop sedan tonåren och delar fullt ut varandras intressen.

– Också det att vi är superrojal­ister, avslöjar Hans.

Hans egen favorit, Gustav III, har fått en alldeles egen vägg med fina porträtt. Sedan många år tillbaka är paret också medlemmar i Kungliga Automobil Klubben.

Utöver detta är både Hans och Annette engagerade i ett flertal loger och gillen. Hans är även frimurare, i matrummet hänger hans vapensköld – som han för övrigt har designat själv.

Det sociala livet är mycket levande. Ofta bjuder de hem sina vänner på god mat och goda viner. Middagarna föregås alltid av en handskrive­n inbjudan som skickas i ett fint kuvert med lack och sigill. Hans sköter den detaljen.

DUKNINGEN ÄR ANNETTES uppgift. Denna görs alltid kvällen före. Bordet är stort och rymligt och dukas oftast med ett vitt guldkantat porslin med monogram. Även glasen har guldkant. Väggarna

 ??  ?? STILFULLT. Hans och Annette älskar sitt hem som de inrett med möbler, konst och
STILFULLT. Hans och Annette älskar sitt hem som de inrett med möbler, konst och
 ??  ?? MINNE FRÅN DÅ. Den lilla serverings­gången mellan kök och matrum ser nästan precis likadan ut i dag som när den var ny. Skåp och dörrar är original från 1944.
MINNE FRÅN DÅ. Den lilla serverings­gången mellan kök och matrum ser nästan precis likadan ut i dag som när den var ny. Skåp och dörrar är original från 1944.
 ??  ?? ROJALISTIS­KT. Vårt svenska kungapar har sin givna plats bland övriga kungaportr­ätt hemma hos familjen Nordén i Halmstad.
ROJALISTIS­KT. Vårt svenska kungapar har sin givna plats bland övriga kungaportr­ätt hemma hos familjen Nordén i Halmstad.
 ??  ?? PILLIGT. Det är många prismor som ska hållas rena. Det vet inte minst Hans Nordén.
PILLIGT. Det är många prismor som ska hållas rena. Det vet inte minst Hans Nordén.
 ??  ?? GILLAR HATT. När Annette klär upp sig ordentligt har hon inte sällan hatt. Det finns en hel del i samlingen.
GILLAR HATT. När Annette klär upp sig ordentligt har hon inte sällan hatt. Det finns en hel del i samlingen.
 ??  ?? föremål från både barock och den gustavians­ka eran.
föremål från både barock och den gustavians­ka eran.
 ??  ?? FAVORITPLA­TS. Den lilla balkongen ligger precis i anslutning till sovrummet. Här stortrivs både Annette och Hans.
FAVORITPLA­TS. Den lilla balkongen ligger precis i anslutning till sovrummet. Här stortrivs både Annette och Hans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden