Hallands Nyheter

Ugglarps exklusiva bostäder tar tid på sig Håkan Bergström

MIKAEL JIDENHOLM: ”JAG KAN INTE SÄGA NÄR MATENS HUS BLIR BYGGT”

- 010-471 52 67 ∙ hakan.bergstrom@hn.se

För den som vill grotta ner sig i samhällspl­aneringens krokiga väg så är Mikael Jidenholms ambitioner i Ugglarp ett passande studieobje­kt. För det tar sin rundliga tid (se även artikeln härintill).

– Om man så bara målar om en friggebod, så vet jag att det kan bli liv. Så jag var förberedd på att det skulle bli reaktioner, säger Jidenholm om den kritik som hans planer tidigt väckte i grannskape­t.

– Men man får komma ihåg proportion­erna. Det kanske är tio av hundra som är kritiska, medan resten tycker att det är bra att det händer något sådant här i Ugglarp, säger Jidenholm som ser det hela som en stimulans för bygden.

Han fick för drygt tio år sedan snabbt med sig kommunen. Genomet t nytt detalj planförsla­g skulle han tillåtas sälja 22 exklusiva tomter på sina och familjens gamla ägor, med havsutsikt i ett strandnära öppet landskap i Ugglarp. Planerna innehöll också ett Matens Hus, en ”utbildning­s-, inspiratio­nsoch marknadspl­ats” som Jidenholm skulle låta bygga.

Kritiken lät inte vänta på sig: Skulle det öppna kustlandsk­apet få förändras så här?

– Det var inget fuffens med att jag snabbt fick med mig kommunen. Men jag vet att det på kommunens bord ligger en hög av papper och ska ens egna papper hamna högst i högen, så måste man ligga på och sälja in idén, säger han.

Tolv år efter att idén föddes, så är markerna ner mot stranden ännu rätt obebyggda: Hur har det gått med planerna på ett Matens Hus och ett tjugotal villor i Ugglarps kustby?

MIKAEL JIDENHOLM OCH hans bror driver Ugglarps Grönt, som odlar och säljer grönsaker. Han är en hängiven odlare med kolossal kunskap, och en medryckand­e berättare.

– Jag var lite tidigt ute med idén om ett Matens Hus. Det är först de allra senaste åren som

intresset ökat, så att kunderna söker kunskap och vill veta mer om bonden som står bakom, säger han.

Han ser hur matens råvaror nu fått samma lyster som vinet, med ett intresse för jordmån och odlingsför­utsättning­ar, sorter och smaknyanse­r och med en upptäckarg­lädje inför det nya och oväntade. I sommar tar Jidenholm till exempel emot sex kockar från den exklusiva och världskänd­a krogen Noma i Köpenhamn, för att de ska lära sig ytterligar­e om grödorna.

– Vilka grönsaker jag tjänar mest pengar på? Det låter väl inte klokt, men det är ogräs, säger Jidenholm.

TY NU VILL finkrogarn­a bjuda nyheter på tallrikarn­a, som våtarv och kirskål, och snart kanske också den sydamerika­nska quinoan är utbytt mot det svenska landskapet­s släkting bland ogräsen, svinmålla.

– Smaka! uppmanar Mikael Jidenholm när han repat lite våtarv på strandänge­n.

– Det här säljer vi i 50-gramsförpa­ckningar av för 39 kronor styck.

Än så länge driver han sina kurser och föreläsnin­gar i befintliga lokaler som växthus och liknande. Kanske att tiden snart är mogen för att verkligen låta bygga ett Matens Hus, där han kan utbilda matkedjorn­as grossister och försäljare i grödornas värld. Men det kräver att han först har tillräckli­gt många klartecken från intressent­er som verkligen vill utbilda sin personal.

– Så jag kan inte säga när Matens Hus blir byggt.

Och bygget av Matens Hus ska finansiera­s genom tomtförsäl­jningen. Jidenholm säljer fyra hektar av sina marker för att ge plats åt tjugotalet villor, alltså en mindre del av de 65 hektar han äger eller arrenderar. Än så länge är endast tre villor byggda i området.

Rik på markförsäl­jningen?

– Det finns många hål att stoppa pengarna i. Bara att ordna med vägar, vatten och avlopp har kostat mig intäkterna från flera tomter, säger Mikael Jidenholm.

– Men inkomstern­a innebär att jag slipper den där vardagsstr­essen som företagare känner när pengarna inte alltid flyter in.

Och själv ska han bygga sig ett nytt hem i denna kustby som så sakteliga växer fram.

”Det var inget fuffens med att jag snabbt fick med mig kommunen. Men ska ens egna papper hamna högst i högen, så måste man ligga på och sälja in idén.”

MIKAEL JIDENHOLM

 ??  ?? EN KUSTBY SOM VÄCKT REAKTIONER. Mikael Jidenholm i det område som sedan länge är planerat för exklusivt kustboende. Nio tomter hittills sålda ellerbokad­e, men ännu glest mellan husen.
EN KUSTBY SOM VÄCKT REAKTIONER. Mikael Jidenholm i det område som sedan länge är planerat för exklusivt kustboende. Nio tomter hittills sålda ellerbokad­e, men ännu glest mellan husen.
 ?? Bilder: OLA FOLKESSON ??
Bilder: OLA FOLKESSON
 ??  ??
 ??  ?? MATENS HUS. ”Jag var lite tidigt ute med idén om ett Matens Hus”, säger Mikael Jidenholm som en förklaring till att huset ännu inte byggts.
MATENS HUS. ”Jag var lite tidigt ute med idén om ett Matens Hus”, säger Mikael Jidenholm som en förklaring till att huset ännu inte byggts.
 ??  ?? DEN ENGAGERADE ODLAREN. Mikael Jidenholm med en bukett spirkål (grönkål) i handen, beredd att föreläsa.
DEN ENGAGERADE ODLAREN. Mikael Jidenholm med en bukett spirkål (grönkål) i handen, beredd att föreläsa.
 ??  ?? LANDSKAP I FÖRÄNDRING. Ett kustlandsk­ap som inte förblir obebyggt.
LANDSKAP I FÖRÄNDRING. Ett kustlandsk­ap som inte förblir obebyggt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden