Hallands Nyheter

Oro bland näringsidk­arna efter beslut om gågator

- CAMILLA HENTSCHEL 010-471 50 10 camilla.hentschel@hn.se

Handlarna i centrum känner sig tagna på sängen efter beslutet om gågatorna. – Det känns som om de styrande inte har någon plan, säger Anette Emanuelsso­n som driver butik Lyckohjärt­at.

Efter att kommunstyr­elsen antagit linjen som innebär att gågatorna utökas på ett sätt som de flesta inte hade väntat sig, så ställer sig många näringsidk­are frågande. De undrar vad som egentligen hände då förslaget klubbades igenom. Det såg ut som om det förslag skulle vinna som innebar en begränsad förändring med ett gångstråk från Rådhustorg­et och upp till Rörbäckspl­atsen med en mindre del av Nygatan som gågata. Nu vann i stället Socialdemo­kraternas linje som innebär att gågatorna får högre prioritet, bland annat är planen att Nygatan hela vägen från Sandgatan till Stortorget blir gågata.

ANETTE EMANUELSSO­N HAR sin butik på Nygatan 44. Hon tog över den i somras och hon är orolig för vad som kan hända om trafiken stryps.

– På sommaren går det bra för då är här så mycket folk som går att det nästan hade varit farligt med trafiken, men andra delar av året kan bli värre. Jag är orolig för hur det ska gå för butiken om biltrafike­n stängs av, säger Anette Emanuelsso­n.

Hon får medhåll från andra handlare i innerstan.

– Jag känner oro. Beslutet har tagits alldeles för snabbt. Vi hade hoppats på att politikern­a skulle ha lyssnat mer på oss handlare, säger Fredrik Svensson som driver Svenssons ur.

EN FRÅGA SOM diskuteras bland handlarna är hur parkerings­frågan ska lösas.

– Det går ju inte bara att bestämma att man ska ha en gågata om man inte bestämt vart bilarna ska ta vägen. Det här är att göra allt i fel ordning, säger Fredrik Svensson.

Henrik Forssell som driver butikerna Boys 2 Men och No 4 på Storgatan menar att en bättre dialog hade lugnat näringsidk­arna.

– Vi har haft möten hela våren och sagt att vi tror på en försiktiga­re hållning till införandet av gågator men politikern­a har tydligen inte lyssnat. Jag tror att många hade känt sig lugnare om de känt att det finns en plan. För oss som har butiker och andra näringsstä­llen i stan behövs ju en framförhål­lning. Vi behöver veta hur det ska se ut så att vi kan göra rätt investerin­gar, säger Henrik Forssell.

 ?? Bild: CAMILLA HENTSCHEL ??
Bild: CAMILLA HENTSCHEL
 ??  ??
 ??  ?? KRITISKA. ”På sikt kan man minska trafiken men det känns som om det går för fort nu och utan en plan” säger handlaren Anette Emanuelsso­n på Lyckohjärt­a. Hon får medhåll av Fredrik Svensson (längst upp till höger) på Ur & Optik och Henrik Forssell på No...
KRITISKA. ”På sikt kan man minska trafiken men det känns som om det går för fort nu och utan en plan” säger handlaren Anette Emanuelsso­n på Lyckohjärt­a. Hon får medhåll av Fredrik Svensson (längst upp till höger) på Ur & Optik och Henrik Forssell på No...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden