Hallands Nyheter

Frågan var om hon skulle till Skövde eller inte

-

En tidig morgon går jag på konditorie­t i Falkenberg och äter frukost. Hugger tag i en tidning och läser, medan kaffet svalnar. Det är Dagens Industri, tidningen alltså. Jag är stundtals glad att jag inte behöver leva ett affärsliv. Jag är bara en löntagare. Men man kan läsa med fascinatio­n.

Ty i tidningen ser jag att företaget Anticimex, som bekämpar skadedjur, räknar med att växa sig större. ”Anticimex gynnas av en ökad spridning av råttor i en varmare och mer urban värld”, skriver tidningen.

Och vd:n uttrycker sig om skadedjure­n och företagets möjlighete­r:

”Tillväxten understöds av en urbaniseri­ng, av att folk reser mer och den globala uppvärmnin­gen. Allt det driver skadedjur. Den globala uppvärmnin­gen ä renfarlig trend. De tär svårt att hitta affärsmöjl­igheter på den, men skadedjurs bekämpning ä ren .”

Hmmm.

KAFFET KALLNAR I koppen. En lätt bedövande insikt infinner sig vid konditorie­ts frukostfra­lla: i alla fall råttjakten har lovande framtidsut­sikter i en uppvärmd värld.

Jag lägger ifrån mig tidningen och övergår till mobilen och tar mig in på Facebook.

Jag ögnar, finner alltjämt en viss glädje i kamraters betraktels­er. Ser att en kompis i Stockholm prövar en frågeställ­ning på sina Facebook-vänner:

"När började vi misstänka 60-åriga damer med barnbarn för att vara lurendreja­re?"

”Dilemma: Träffar dam, cirka 60, med barnbarn som säger att hon blivit ficktjuvad på Donken. Vill ha 420 kronor för att ta sig hem till Skövde. Vad göra? Vad skulle ni göra?”

Hon har fått 41 kommentare­r, mestadels olika varianter på en misstänksa­mhet och hur man ska förvissa sig om att kvinnan och barnet verkligen är nödställda. Och hur kan man säkerställ­a att så småningom få pengarna tillbaka, som tanten lovar. Klassiskt bedrägerif­örsök? Har hon ingen släkting som kan swisha? Och så vidare. Roligast är han med kommentare­n: ”Det finns ingen som frivilligt återvänder till Skövde!”. Eller den som kommentera­r dilemmat med: ”Jag skulle ha skjutit mig.”

KOMMENT ARSFLÖDET ROAR OCH oroar mig. Världen är svår. Dilemmor överallt. Men när började vi misstänka 60-åriga damer med barnbarn för att vara lurendreja­re?

Jag funderar på mitt svar: Ge kvinnan 420 kronor. Betrakta dem som förlorade. Bli glad om allt skett i ärlighet och uppriktigh­et. Jag avslutar mitt kalla kaffe. Går ut i en strålande vårmorgon. Och den som till äventyrs inte vet det: Donken är sedan många år storstadss­lang för Mcdonalds.

 ?? HÅKAN BERGSTRÖM ?? Född årets mörkaste dag, optimistis­k ändå
HÅKAN BERGSTRÖM Född årets mörkaste dag, optimistis­k ändå

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden