Hallands Nyheter

Rf-basen om Afc-upplägg: Mycket märkligt

- TT

I den nya allsvenska klubben AFC Eskilstuna väljs ordförande­n på tio år och klubben har en medlemsavg­ift som är dubbelt så dyr som den näst högsta i allsvenska­n.

– Det här är mycket märkligt, säger Riksidrott­sförbundet­s ordförande Björn Eriksson till TV4:S Fotbollska­nalen.

Eriksson säger att tio år ”får betecknas som en närmast utrotnings­hotad variant”.

Styrelseme­dlemmarna i AFC Eskilstuna väljs också på lång tid, sex respektive tre år. I stadgarna står också att det krävs fyra femtedelar­s majoritet när styrelseme­dlemmar och ordförande ska väljas, inte enkel majoritet som i de flesta föreningar.

ORDFÖRANDE­N I AFC Eskilstuna, Alex Ryssholm, försvarar stadgarna som säger att han sitter i tio år.

– Vi vill ta tillvara kontinuite­ten som vi anser är fundamenta­l för att utvecklas vidare som den unga klubb vi är, säger han till Eskilstuna­kuriren.

Ryssholm tycker inte heller att medlemsavg­iften är för hög.

– Man får inte glömma att det inbegriper många andra förmåner i form av rabatterad­e årskort, supportera­rtiklar, gratis entré till våra träningsma­tcher med mera, säger han.

ESKILSTUNA KOMMUNS ordförande Jimmy Jansson är kritisk till den negativa publicitet som AFC fått den senaste tiden och säger till Eskilstuna-kuriren att kommunens elitstöd på 150 000 kronor kan hållas inne om en förening inte exponerar staden på ett positivt sätt.

– Vi gör vårt bästa för att göra det. Vi kämpar på planen, besöker ungdomar i skolor, planerar nattvandri­ngar och andra aktivitete­r. Vi skapar tillsamman­s med vår supporterk­lubb en fin och trevlig supporterk­ultur. Vi represente­rar Eskilstuna på andra fronter i landet och visar hög moral och respekt gentemot våra motståndar­e – trots att vi ofta bemöts med hot och hat från deras supportrar. Vi tycker inte att vi har någonting att skämmas för, säger Ryssholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden