Hallands Nyheter

Eriksson Eks galna säsong når nya höjder

- GÖRAN SUNDBERG TT

Han har spelat i fyra olika ligor, däribland NHL, två olika landslag och hans säsong har pågått i tio månader. När 20-årige Joel Eriksson Ek kliver in mot Lettland i VM har hans spektakulä­ra hockeyresa den här säsongen nått fram till match 77.

– Jag hade aldrig kunnat tro att jag skulle få uppleva så mycket. Det har varit både roligt och lärorikt, säger han.

Man skulle kunna tänka sig att 20-åringen, som är sistaårsju­nior, skulle vara trött, sliten och att kroppen hans skulle skrika efter semester vid det här laget.

I STÄLLET FLYTTAR han bitvis undan motståndar­e som om det handlade om junior-vm och fortsätter att imponera med fart och finess. Semester finns inte i tankarna. – Det gäller bara att fortsätta trumma på, inte tänka för mycket. Njuta av dagen, göra det bästa av den och förhoppnin­gsvis vara ännu bättre nästa dag. Jag lär mig saker varje dag för det är oerhört bra spelare här, säger Eriksson Ek. Vad är hemlighete­n för att orka med allt?

– Det gäller bara att försöka ta hand om kroppen, äta och sova bra. Som det tjatats på mig som ung att det var viktigt för att lyckas. Det har varit nyckeln för mig. Hade jag inte gjort det så hade jag säkert haft en del skador efter en sån här säsong.

Minnesota- och Färjestads­forwarden har spelat i NHL, Stanley Cup-slutspelet, SHL, Sm-slutspelet, AHL, CHL, junior-vm och stora VM under den här säsongen som började med rookieläge­r med Minnesota i juli i fjol.

Han började säsongen i NHL, lånades ut till Färjestad, och åkte över igen efter Sm-slutspelet. Förutom alla matcher har också fått byta miljö med jämna mellanrum.

Bara sedan i juli förra året har han flugit över Atlanten åtta gånger. Resväskan har blivit lättare för varje gång. Han har blivit specialist på att packa.

– Hehe, jag vet i alla fall vad jag inte behöver ha med mig. Förr packade man för mycket, nu har man lärt sig.

I DE TVÅ senaste matcherna har Eriksson Ek spelat i en kedja med två William, 24-årige Karlsson från Columbus och 21-årige Nylander, Toronto. Den sistnämnde har han spelat tillsamman­s med i juniorland­slaget.

– Vi har gjort några matcher ihop. Sedan är han inte så jätteolik Alexander (yngre Nylanderbr­orsan) heller och jag spelade ju med honom i JVM i år. Det är kul, han är en oerhört bra spelare. Alla vi tre i kedjan åker ganska mycket skridskor och spelar väl fortfarand­e en ung hockey eftersom vi är unga. Vi tänker ganska lika, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden