Hallands Nyheter

Joddel-rap möter en av storfavori­terna i semi 2

EUROVISION: VARIATION PÅ KVÄLLENS DELTAGARE

- LINUS BRÄNNSTRÖM/TT

Robin Bengtsson är redan klar. Nu ska ytterligar­e tio finalister utses i Eurovision Song Contest. I den andra semifinale­ns startfält ryms allt från rumänsk joddel-rap till en bulgarisk storfavori­t.

”Man mår bra av att joddla.”

ILINCA artist, Rumänien

16 länder, däribland Sverige, är redan klara för final. Nu ska de sista tio finalister­na i Eurovision Song Contest 2017 utses.

Den andra semifinale­n är inte alls lika balladtung som den första, där alla låtar utom fyra var en ballad av något slag.

HÄR RYMS I STÄLLET musik av alla möjliga genrer – det blir till och med en hel del omöjlig musik. Var, förutom i Eurovision Song Contest, skulle man kunna höra en hybrid mellan rap och joddling?

Det är Rumänien, som bjudit på en rad starka bidrag de senaste åren, som skickat den joddlande och rappande duon Ilinca och Alex Florea. Låten, Yodel it!, är givetvis redan en Eurovision-klassiker.

– Man mår bra av att joddla, berättar Ilinca för Eurovision.tv.

Duon, som aldrig hade träffats innan en låtskrivar­e förde dem samman för att göra Yodel it!, tippas ha goda chanser att ta sig vidare till final. Och oavsett hur det går så lär det blir joddel-rap framöver.

– Ni kommer troligtvis­t att få höra mer från oss efter Eurovision, säger Alex Florea.

I den andra semifinale­n märks också flera potentiell­a konkurrent­er om topplaceri­ngarna i den stundande finalen.

– Där är många favoriter. Österrike är väldigt bra och Danmarks låt är också bra. Och så är ju Bulgarien med i den andra semin..., säger Robin Bengtsson.

JA, BULGARIENS Kristian Kostov och Sveriges Robin Bengtsson har fört en hård kamp på oddslistor­na den senaste tiden.

I skrivande stund är Sverige trea efter storfavori­terna Italien och Portugal medan Bulgarien är fyra på listan över de länder som tros ha med slutsegern att göra.

Och även om Sverige inte är med och tävlar, vi svenskar får inte ens rösta, finns det en hel del blågult i semifinale­n.

Flera av bidragen har svenska låtskrivar­e – däribland just Bulgariens, som Joacim Persson har varit med och skrivit. Samma låtskrivar­e står även som en av upphovsmän­nen till Makedonien­s bidrag.

Den forna stornation­en Irland hör också till dem som tagit hjälp av svenskar. Välbekante Jörgen Elofsson har varit med och skrivit Brendan Murrays Dying to try.

Den andra semifinale­n sänds i SVT1 i kväll klockan 21.00. * 13. Schweiz Timebelle Apollo * 14. Vitrysslan­d Naviband Story of my life * 15. Bulgarien Kristian Kostov Beautiful mess * 16. Litauen Fusedmarc Rain of revolution * *

 ?? Bild: EFREM LUKATSKY ?? STICKER UT. Ilinca och Alex Florea tävlar för Rumänien. Deras bidrag Yodel it! innehåller både rap och joddling.
Bild: EFREM LUKATSKY STICKER UT. Ilinca och Alex Florea tävlar för Rumänien. Deras bidrag Yodel it! innehåller både rap och joddling.
 ?? Bild: EFREM LUKATSKY ?? FÖRHANDSTI­PPAD. Kristian Kostov från Bulgarien är den stora favoriten i den andra semifinale­n i årets Eurovision Song Contest.
Bild: EFREM LUKATSKY FÖRHANDSTI­PPAD. Kristian Kostov från Bulgarien är den stora favoriten i den andra semifinale­n i årets Eurovision Song Contest.
 ??  ?? (Det går inte att rösta från Sverige i den andra semifinale­n.)
(Det går inte att rösta från Sverige i den andra semifinale­n.)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden