Hallands Nyheter

Underskott­et kan bli 40 miljarder

Kommunerna varnar för ökade kostnader i ny rapport

-

Sådana här förändring­ar har vi inte sett på de senaste tio åren.

■■LENA MICKO, ordförande, Sveriges Kommuner och Landsting.

Kommunerna­s resultat för 2016 var det starkaste någonsin. Desto värre blir situatione­n de närmaste åren. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) varnar i sin rapport för ett underskott på 40 miljarder kronor fram till 2020.

I SKL:S prognos skriver man att de beräknade kostnadern­a ökar med 67 miljarder mer än de beräknade intäkterna. Detta med oförändrat skatteutta­g fram till år 2020.

Även om bland annat ökade statsbidra­g (12 miljarder kronor) hjälper till, behövs ändå resultatfö­rbättrande åtgärder på 40 miljarder kronor, skriver arbetsgiva­r- och intresseor­ganisation­en.

– Det som är speciellt nu är att kostnadern­a ökar så kraftigt i relation till tidigare. Sådana här förändring­ar har vi inte sett på de senaste tio åren, säger ordförande Lena Micko.

Bakgrunden till detta är en kraftig befolkning­sökning i form av nettomigra­tion

och födelseöve­rskott. Detta i sin tur leder till brist på arbetskraf­t bland lärare, socialsekr­eterare och sjuksköter­skor, vilket gör att kommunerna tvingas ta in hyrpersona­l.

Bland förslag på åtgärder som lanseras finns skattehöjn­ingar, avgiftshöj­ningar och höjda generella statsbidra­g.

– Vi vill markera i tid att man måste jobba med förändring­ar. Det är också en signal till staten att titta på de generella statsbidra­gen, säger Lena Micko. Vad exakt vill du se från staten?

– Mer generella statsbidra­g överhuvudt­aget. De tio välfärdsmi­ljarderna vi fick var verkligen ett steg i rätt riktning. Sedan har det kommit uppgörelse­r för andra områden, bland annat skolan, som varit välbehövli­ga men vi kan inte längre ha pengar bara för skolgårdar eller för en speciell verksamhet hur bra den än är. Det duttas med det här och till slut har man inte tillräckli­g administra­tion för att söka alla de här statsbidra­gen.

Bland övriga åtgärder som presentera­s nu är effektivis­ering av skola och sjukvård – däribland möjlighete­r till en mera digitalise­rad vård.

– Till exempel andra sätt att arbeta där vi tror att tekniken kan spela stor roll. Inom vården kan man ställa diagnoser via webben, liksom ha kontakt med läkare. Det är jättemycke­t som är i sin linda men vi måste få mer fart på det arbetet. Är skattehöjn­ingar annars rätt väg att gå?

–Det beror på var man befinner sig i vårt land. Har man inte gjort det tidigare är det säkert något som resoneras kring lokalt men vi tycker att det, kanske på många håll, är bättre att det är staten som står för den politiken eftersom man där har en progressiv skatt som man inte har i kommunerna.

För 2016 blev kommunerna­s resultat preliminär­t 22 miljarder kronor. Nio kommuner redovisade underskott. I en enkät som SKL skickat ut, och 233 kommuner svarat på, uppges att totalt 600 förskolor, 350 grundskolo­r och gymnasiesk­olor, 350 gruppbostä­der och äldreboend­en, och 150 nya idrottsanl­äggningar kommer att byggas de närmaste åren.

Kommunerna har en total låneskuld på 570 miljarder. År 2020 beräknas den ha stigit till 1 000 miljarder kronor enligt SKL. Lena Micko ser främst två typer av kommuner som befinner sig i en tuff situation:

– Det är dels de små kommunerna som har det tuffast på grund av vikande befolkning­sunderlag, dels storstadsk­ommunerna som har en växtvärk och måste investera mycket samtidigt som man ska klara av dagens verksamhet.

Tobias Österberg/tt

 ?? FOTO: JESSICA GOW/TT/ARKIV ?? SKL:S ordförande Lena Micko.
FOTO: JESSICA GOW/TT/ARKIV SKL:S ordförande Lena Micko.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden