Hallands Nyheter

Fransk väntan på hans val

Stor nyfikenhet och vilda gissningar – vem blir Macrons premiärmin­ister?

-

Frankrike valde Macron – men vem väljer han?

Nyfikenhet­en är stor och spekulatio­nerna många kring vilka som ska genomföra den nye presidente­ns politik.

Bara Emmanuel Macron själv vet än så länge vem som kommer att bli Frankrikes nästa premiärmin­ister. Beslutet är taget ”in petto” (i bröstet), har Macron förklarat, med hjälp av den term som katolska kyrkan använder när kardinaler utsetts av påven, men ännu inte offentligg­jorts.

Resten av Frankrike ägnar sig just nu åt att gissa vilt. Blir det en man från höger? En kvinna från mitten? Eller en socialist?

– Hans val beror på vilken strategi som kommer att gälla. Rakt ut: vill Macron spräcka högern eller inte? konstatera­r en av hans medhjälpar­e anonymt i tidningen Le Figaro.

Nästa premiärmin­ister ska nämligen inte bara genomföra Macrons politik. Han eller hon behöver dessutom vara någon som lockar fler att rösta på Macrons nyomdöpta rörelse La république en marche i parlaments­valet i juni. En stark parlaments­majoritet är nödvändig för Macron om han ska kunna genomföra många av de åtgärder som han utlovat, inte minst på arbetsmark­naden.

Med tanke på hur lite som väljarna ännu vet om vad Macron-rörelsen egentligen vill blir det extra viktigt att hitta ”rätt” folk som kandiderar i parlaments­valet. Frågan är bara vad som är ”rätt”?

Macron har själv suttit i en socialisti­sk regering – men väljer han en premiärmin­ister från vänster så kommer högervälja­rna sannolikt att dra öronen åt sig.

Om det blir en socialist ”är vi kvar i den gamla politiken”, konstatera­de förre högerminis­tern Bruno Le Maire.

–I så fall blir Emmanuel Macron arvtagare till François Hollande, sade Le Maire i fransk tv i måndags.

Le Maire är annars en av de högerpolit­iker som är öppen för att ansluta sig till Macron. Och vill den tillträdan­de presidente­n locka fler ska han kanske utse ministerve­teranen Jean-louis Borloo eller regionalch­efen i Nordfrankr­ike, Xavier Bertrand, till regeringsc­hef.

Mest logiskt vore ändå att välja någon från mitten. François Bayrou, flerfaldig tidigare presidentk­andidat och ledare för liberala Modem, är kanske det mest väntade premiärmin­istervalet. Eu-parlaments­ledamoten Sylvie Goulard toppar i sin tur spekulatio­nerna bland dem som gissar att Macron har valt en kvinna.

Vem det blir väntas bli offentligt först på måndag. Dessförinn­an kommer Macron-rörelsens parlaments­kandidater att presentera­s vid lunchtid i dag.

Själva maktöverlä­mnandet från den avgående presidente­n François Hollande sker på söndag klockan 10, fransk tid.

Wiktor Nummelin/tt

 ?? FOTO: STEPHANE DE SAKUTIN ?? Nytt jobb. På måndag väntas besked om vem Emmanuel Macron väljer som Frankrikes nästa premiärmin­ister.
FOTO: STEPHANE DE SAKUTIN Nytt jobb. På måndag väntas besked om vem Emmanuel Macron väljer som Frankrikes nästa premiärmin­ister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden