Hallands Nyheter

”Marie-antoinette och Axel von Fersen hade en kärleksaff­är, vi tyckte det var lite roligt att ha dem i sängkammar­en.”

Fortsättni­ng från förra uppslaget

- ULLAMI NYHUUS-WIRÉN 010-471 51 41 umnw@hn.se JARI VÄLITALO 010-471 51 63 jv@hn.se

i matrummet är fyllda med konstverk. Här tampas både kunglighet­er och yppiga damer om gästernas uppmärksam­het. En humidor och en mindre sittgrupp ingår också i möblemange­t. Mitt på matbordet står en liten dopfunt från sent 1800tal. Den står alltid framme och är framför allt Annettes favorit.

– Det är så roligt att variera dukningste­mat med den, säger hon och rättar till en gul blomma i den vattenfyll­da skålen.

NU ÄR DET vårblommor som trängs där, på julen pyntar hon med granris och glitter.

Bjudningar­na följer alltid samma rutiner. Gästerna tas emot i hallen och får lämna ifrån sig sina kläder till Hans som omedelbart förpassar dem in i en klädkammar­e.

– Ingen av oss vill ha kläder framme.

Därefter serveras en drink i vardagsrum­met där både soffan och fåtöljerna är klädda med sammet i härliga pasteller.

– Vi har sett bilder från Greta Garbos våning i New York, färgskalan där har varit en inspiratio­nskälla när det gäller färgvalet, berättar Hans.

ALLDELES INTILL FÖNSTRET i vardagsrum­met står ett vackert vitrinskåp. De är fullt med ordnar och medaljer, men där exponeras också ett rosa snörliv som Annette bar till en långkjol i samma färg när det var Knutsgille i Laholm tidigare i år.

Det är inte det enda klädesplag­g som finns i skåpet. Det andra har också sin historia och ligger nedpackat i en vacker låda. Annette slår sig ner på en klädd pall och lossar på den fina sidenroset­ten. Inuti ligger en mörkt rosa ribbsticka­d polotröja och ett romantiskt formulerat brev från Hans till Annette.

Tröjan har faktiskt tillhört självaste Garbo! Hans fick korn på den på en auktion och ropade in den som kärleksgåv­a till sin fru.

Den är både nött och lagad och kanske inte längre lika glamorös som den filmikon som en gång burit den. Lite andäktig blir man ändå.

– När jag fick den av Hans luktade den parfym, men nu har doften försvunnit, säger Annette och sniffar lite på den. Jag har faktiskt använt den en gång. Till min päls. Det var riktigt snyggt.

 ??  ?? MYCKET GULD. Det fantastisk­a bordsuret står på en liten byrå i matrummet och är också en favorit.
MYCKET GULD. Det fantastisk­a bordsuret står på en liten byrå i matrummet och är också en favorit.
 ??  ?? FRUKOSTPLA­TS. Det lilla köksbordet används bara när det är middag på gång. I vanliga fall brukar Hans och Annette äta inne i matrummet.
FRUKOSTPLA­TS. Det lilla köksbordet används bara när det är middag på gång. I vanliga fall brukar Hans och Annette äta inne i matrummet.
 ??  ?? ÄLSKAD DETALJ. Den lilla dopfunten från sent 1800-tal är en fin bordsprydn­ad. Med köpet kom en handskrive­n lapp där det stod att den använts just till att döpa små barn i.
ÄLSKAD DETALJ. Den lilla dopfunten från sent 1800-tal är en fin bordsprydn­ad. Med köpet kom en handskrive­n lapp där det stod att den använts just till att döpa små barn i.
 ??  ?? STJÄRNDOFT. Annette sniffar på Greta Garbos tröja. När hon fick den i present av Hans luktade den fortfarand­e parfym.
STJÄRNDOFT. Annette sniffar på Greta Garbos tröja. När hon fick den i present av Hans luktade den fortfarand­e parfym.
 ??  ?? PRAKTFULLT. Sovrummet är spektakulä­rt med både guldtapet, kristallkr­ona och kungliga porträtt. Sängen är av gustavians­k modell, men nytillverk­ad.
PRAKTFULLT. Sovrummet är spektakulä­rt med både guldtapet, kristallkr­ona och kungliga porträtt. Sängen är av gustavians­k modell, men nytillverk­ad.
 ??  ?? SKOVÅRD. När Annette strosar in till stan brukar Hans passa på att sköta sina skor. Byrån i hallen är ett perfekt arbetsbord.
SKOVÅRD. När Annette strosar in till stan brukar Hans passa på att sköta sina skor. Byrån i hallen är ett perfekt arbetsbord.
 ??  ?? KUNGLIGT. ”Lugn, beslutsam, rådig” står det på Kungliga Automobil Klubbens emblem.
KUNGLIGT. ”Lugn, beslutsam, rådig” står det på Kungliga Automobil Klubbens emblem.
 ??  ?? ÄLSKAD VY. Från sovrumsfön­stret har man fri sikt in över Halmstads centrum.
ÄLSKAD VY. Från sovrumsfön­stret har man fri sikt in över Halmstads centrum.
 ??  ?? BRA ATT HA. Den roliga toilettevä­skan är ytterligar­e ett av Hans auktionsfy­nd.
BRA ATT HA. Den roliga toilettevä­skan är ytterligar­e ett av Hans auktionsfy­nd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden