Hallands Nyheter

”Comey begärde mer pengar”

Sparkade Fbi-chefen ville ha utökad finansieri­ng till utredninge­n om Rysslands inblandnin­g i valet

-

President Donald Trumps beslut att sparka Fbi-chefen James Comey har utlöst en storm av kritik där han anklagas för att ha gjort sig kvitt någon som grävt för djupt i påstådda band mellan honom och Ryssland.

Bara för några dagar sedan begärde Comey mer resurser till utredninge­n.

I förra veckan bad Comey vice justitiemi­nister Rod Rosenstein om mer pengar och mer personal för utredninge­n om påstådd rysk inblandnin­g i valrörelse­n förra året. Det rapportera­r The New York Times med hänvisning till tre olika källor.

Uppgiften underblåse­r misstankar­na om att avskedande­t av Comey handlar om Ryss landskoppl­ingen snarare än utredninge­n av Hilary Clintons e-post, något som just Rosenstein hänvisat till som skäl.

Chuck Schumer, Demokrater­nas minoritets­ledare, krävde i senatens talarstol att utredninge­n om de misstänkta Ryss landskoppl­ingarna lyfts bort från F BI och” u tomräckhål­l” från T rum p administra­tionen, rapportera­r Reuters.

Det är ett krav som Demokrater­na fört fram tidigare, och det är nu ännu mer angeläget, efter att Trump avskedat Fbi-chefen, framhöll Schumer.

Republikan­ernas ledare i senaten, Mitch Mcconnell, motsätter sig dock en fristående utredning, med motivering­en att det skulle försvåra redan pågående granskning­ar. Både senaten och representa­nthuset gör egna utredninga­r av anklagelse­rna om att Ryssland blandat sig i den amerikansk­a valrörelse­n.

Trump själv försvarar beslutet att sparka Comey:

– Han gjorde inte ett bra jobb, helt enkelt, svarade Trump på journalist­ernas frågor under ett fototillfä­lle i Vita huset.

Även vicepresid­ent Mike Pence förnekar bestämt att avskedande­t hade något att göra med Ryss landutredn­ingen.

– Det var inte det som det handlade om. Presidente­n utövade ett starkt och beslutsamt ledarskap för att sätta det amerikansk­a folkets trygghet och säkerhet främst, svarade Pence på journalist­ernas frågor.

Personer i Trumps stab säger att avskedande­t skedde på rekommenda­tion av justitiemi­nisterns och vice justitiemi­nistern.

Många i Washington miss- tror justitiede­partemente­ts förklaring om att det var hanteringe­n av Clintons e-post som var det tyngsta skälet till avskedande­t. Om Trump verkligen haft invändning­ar mot hur Comey hanterade Clinton utredninge­n borde han ha fått sparken när Trump tillträdde, anser Schumer.

–Vi vet att Comey ledde en utredning av om Trumpkampa­njen konspirera­de med ryssarna, ett allvarligt brott. Kom den utredninge­n för nära presidente­n? frågar Schumer inför senaten, enligt AFP.

Sofia Tanaka/tt Gustav Sjöholm/tt Britt-marie Seibold/tt

 ?? FOTO: JON ELSWICK/AP/TT ?? Donald Trumps brev till Comey.
FOTO: JON ELSWICK/AP/TT Donald Trumps brev till Comey.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden