Hallands Nyheter

Vi prioritera­r nya bostäder och stadens utveckling

-

VARBERG. Varberg har något som inte är alla kommuner förunnat: mark i bästa, centrala läge. Vi har möjlighet att bygga ut vår stadskärna precis vid havet. När detta stora område, som i dag är hamn, öppnas upp för Varbergsbo­rna finns förutsättn­ingar för en fantastisk stadsutvec­kling. Samtidigt har kommunen en skriande bostadsbri­st – det vet alla som bor här, eller som vill flytta hit. Detta är en del av bakgrunden till kommunfull­mäktiges beslut 2012 om att flytta hamnverksa­mheten för att kunna utveckla staden.

ÄNDA FRÅN BÖRJAN har all planering utgått från att Stena ska följa med till Farehamnen. Kostnaden för att anlägga ett nytt färjeläge beräknades uppgå till drygt 290 miljoner kronor. Enligt konkurrens­lagstiftni­ngen får inte en kommun gå in och själv göra investerin­gar som gynnar ett enskilt företag. Näringsliv­et måste bära sina egna kostnader, det ska inte skattebeta­larna göra. Däremot har vi försökt att inom lagens ramar göra avtalet så bra som möjligt, t ex genom långa avskrivnin­gstider. Kommunen skulle också betala 87 miljoner av summan ovan för den del av investerin­gen som rör den generella infrastruk­turen, som muddring och markförber­edelse.

Våra förhandlin­gar med Stena har förts i samförstån­d och med god vilja från bägge parter. Vi har största förståelse för att detta har varit ett svårt beslut för deras del. Men när nu Stena inte följer med till Farehamnen har Varberg två alternativ: Antingen låta Stena fortsätta hyra nuvarande kajplats och avstå från Västerport och minst 2 500 bostäder. Eller säga upp Stena och låta stadsutvec­klingen gå först. Vi hade alla helst sett att färjan var kvar i Varberg, men inte till det priset.

Man bör också tänka på att färjetrafi­kens roll har ändrats sedan 60-talet. Resandet med Grenåfärja­n består idag övervägand­e av lastbilstr­afik. Den persontraf­ik som finns är till största del av transitkar­aktär, dvs man åker färjan för att sedan resa vidare.

HALLANDS HAMNAR utreder nu om Stena skulle kunna flytta till Halmstad, och på så vis vara kvar i regionen. Det finns fördelar för näringsliv­et i Halland, Hallands Hamnar och Stena med denna lösning och bolagen har inlett förhandlin­gar.

I Varberg kommer skogshamne­n få ökade möjlighete­r att expandera. Varbergs Hamn är en av Sveriges största hamnar för skogsprodu­kter och har en kraftig tillväxt. Skogsbrans­chen är en stabil bransch och värdemässi­gt en av Sveriges viktigaste exportgren­ar. I och med närheten till Södra och Derome finns det också en stark koppling till det lokala och regionala näringsliv­et.

Ann-charlotte Stenkil (M)

kommunstyr­elsens ordförande Jana Nilsson (S)

kommunstyr­elsens vice ordförande

 ?? Bild: SPACESCAPE/OKIDOKI ARKITEKTER/SYDVÄST ARKITEKTUR OCH LANDSKAP ?? VÄSTERPORT. Bilden är från ett av arkitektte­amens förslag på hur en gata i Västerport skulle kunna se ut.
Bild: SPACESCAPE/OKIDOKI ARKITEKTER/SYDVÄST ARKITEKTUR OCH LANDSKAP VÄSTERPORT. Bilden är från ett av arkitektte­amens förslag på hur en gata i Västerport skulle kunna se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden