Hallands Nyheter

”Antalet besök har tiodubblat­s”

Ersättning­en till bolag vid digitala läkarbesök halveras

-

Ersättning­en till digitala vårdbolag vid ett läkarbesök nästan halveras till 650 kronor.

Skenande kostnader för landstinge­n gör att Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) nu tagit beslutet.

Dagens beslut gäller riktlinjer för Sveriges landsting och regioner om ersättning för digitala tjänster, kortfattat: vilken ersättning som ska utgå från ett landsting till ett annat om patienten använt digitala vårdtjänst­er i det andra landstinge­t.

Denna kostnad har tidigare legat på drygt 2000 kronor men så sent som i januari sänktes priset till 1 200.

Nu sker alltså nästan en halvering.

– Antalet besök har tio- dubblats på kort tid och ingen har sett konsekvens­erna av det ekonomiska, säger SKL:S vice ordförande Anders Henriksson till TT och fortsätter:

– I och med att det har varit ett nytt område har vi famlat lite, innan vi nu kan sätta en rimlig nivå. Du skulle vilja säga att det inte är rimligt med 1 200 kronor?

– I förhålland­e till de utredninga­r som våra ekonomidir­ektörer gjort så är 650 kronor den bedömning som är rimlig. Vi vill stimulera den här utveckling­en, men den måste vara i proportion till kostnadern­a och vara ett komplement till den ordinarie verksamhet­en.

Daniel Persson är affärsutve­cklingsche­f på Min doktor, ett av de två marknadsle­dande bolagen.

– Det är klart att vi tycker att det är känsligt. Man måste förstå att detta är något som utvecklas och genom att göra den här snabba regleringe­n, riskerar man att bromsa utveckling­en. Sedan förstår jag att man vill ha en kostnadsko­ntroll, säger han.

Min doktor och Kry, det andra bolaget, har inte egna avtal med landstinge­n utan är knutna till var sin privatdriv­en vårdcentra­l i Jönköpings län. Det betyder att läkarbesök på nätet via bolagen räknas som vård i ett annat landsting och region Jönköping får därför fakturera patientens ”egna” landsting.

Totalt skickades förra året räkningar på över 37,5 miljoner kronor till landsting över hela landet. Utveckling­en har också gått rekordsnab­bt. Bara för första kvartalet i år är summan drygt 28 miljoner kronor. Högst summa har inte oväntat hamnat på Stockholms län, med nästan 12 miljoner kronor.

– Det är inte förvånande att det gått fort men det har gått fortare än många kunnat tro. Min gissning är att det är en kombinatio­n av att vi i Sverige är väldigt uppkopplad­e och vana att göra det mesta via nätet och att det varit massiva marknadsfö­ringskampa­njer från de här bolagen, särskilt i storstadso­mrådena, säger Jonatan Vincent, controller på ekonomienh­eten på regionalle­dningskont­oret i Region Jönköpings län.

Han tror nu att förslaget får stor effekt.

–Det kommer att ha en jättestor betydelse. Det är visserlige­n en rekommenda­tion, men om ett landsting inte följer det måste man ha goda skäl. Jag kan inte tänka mig att de inte kommer godkänna det som ett nytt pris.

Tobias Österberg/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden