Hallands Nyheter

”Jag blev kreativ i Halmstad”

-

I går släpptes Mando Diaos nya platta ”Good times”. Det är den första sedan Gustaf Noréns avhopp – och den mest demokratis­ka – enligt basisten Carl-johan Fogelklou som bor i Halmstad.

För hemma – det är Halmstad sedan sju år tillbaka för den 36-årige basisten och Uppsala-sonen.

– Det var när jag flyttade till Halmstad som jag blev kreativ och började skriva låtar. Jag vet inte om det är havet, Nissan eller luften. Fast det är klart, det är förstås lättare att skapa här än på 55 kvadratmet­er i Hägerstens­åsen.

Vi sitter i huset på Frennarp. Det är här, i radhusidyl­len fjärran från glamour och rockmyter, som Carljohan bor tillsamman­s med sambon Maria Jankulov som arbetar på socialkont­oret i Laholm, dottern Emilia, 7.

Trots att Maria från början är från Oskarström träffades de i Stockholm där hon bodde på ett kollektiv med bland annat Mando Diaos dåvarande trummis.

– Vi åkte ner hit en sådan där fantastisk sommar, och då insåg vi bara att det var här som vi ville bo och Emilia skulle få växa upp.

Själv hade Carl-johan pluggat klassisk musik i Falun där han träffade Mando Diao, ”de behövde en basist och min Höfner-bas var väl inträdesbi­ljetten”, innan han flyttade till den kungliga huvudstade­n för vidare studier och Kungliga musikhögsk­olan.

I dag har han byggt en egen studio, Studio Sandbjörn, där han när han är hemma tillbringa­r fem, sex timmar om dagen och förutom det egna materialet har han arbetat med Halmstadsa­rtister som Hampus Carlsson, Hanna Dahlberg Leuhusen och Amanda Aasa.

Men här har också delar av Mando Diaos nya platta ”Good times” kommit till – en platta som effektiv tid tog två månader att spela in, men totalt ett år att göra klar.

– Ja, vi färdigstäl­lde en del av låtarna här, bland annat titellåten, nickar Carl-johan.

Det är den första efter Gustaf Noréns plötsliga avhopp för några år sedan.

– Även om det kom som en blixt från klar himmel just då så kan man så här i efterhand inse han inte ville vara med längre. Inte bara i bandet utan i hela branschen.

Samtidigt innebar det ett nytt

”Att bli ett med publiken är vårt heroin.” CARL-JOHAN FOGELKLOU Mando Diao

sätt att arbeta på.

– Alla tar ett större ansvar nu, det är mer demokratis­kt även om det kanske tar längre tid. Vi skrev ju låtar tidigare också, men då slutade det alltid med att vi valde Gustafs och Björns.

Björn är förstås sångaren Dixgård vars karaktäris­tiska röst sätter sin prägel på soundet när bandet nu återvänder mot sin dansanta soulrock.

Med Carl-johan i Halmstad, Daniel Haglund i Dals-ed, Patrik Heikinpiet­i i Luleå samt Björn Dixgård och Jens Siverstedt i Stockholm är Mando Diao ett utspritt band.

– Men när vi repar gör vi det i Stockholm. Det är smidigast så.

Annars har han ett kluvet förhålland­e till turnélivet.

– Jag brukar säga att jag hoppade på turnébusse­n i september 2002 och sedan har jag aldrig klivit av den. Det är sällan jag har varit ifrån turnerande­t längre än fyra månader.

– Egentligen är det inte det minsta lyxigt utan mest en massa flygplatse­r, oregelbund­na mattider, väntan och att lära sig sova på olika kuddar. Sedan vill man inte heller vara ifrån Emilia och Maria för länge. Men att få möta sin publik, bli ett med den så att man aldrig vill att konserten ska ta slut – det är vårt heroin. Vårt ofarliga heroin.

JAN-OWE WIKSTRÖM 010-471 51 61 jow@hn.se

 ?? Bild: JÖRGEN ALSTRÖM ?? PÅ HEMMAPLAN. I den egna ”Studio Sandbjörn” i Halmstad färdigstäl­ldes bland annat titellåten på den nya plattan ”Good times”.
Bild: JÖRGEN ALSTRÖM PÅ HEMMAPLAN. I den egna ”Studio Sandbjörn” i Halmstad färdigstäl­ldes bland annat titellåten på den nya plattan ”Good times”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden