Hallands Nyheter

Lämnar SD.

Efter interna stridighet­er väljer nu även Monica Kunckel Qvist att lämna Sverigedem­okraterna i Varberg.

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Som HN tidigare har berättat pågår det stridighet­er inom Sverigedem­okraternas Varbergsgr­upp. Den lokala styrelsen i Varberg har bett riksorgani­sationen att öppna personären­den kring uteslutnin­g av Bo Qvist och Monica Kunckel Qvist.

– Nu har både Bo Qvist och Monica Kunckel Qvist valt att lämna självmant. De är inte välkomna tillbaka. Ärendet gick direkt till utestängni­ng och det har fattats på riksnivå, säger Andreas Feymark, gruppledar­e för SD Varberg.

NÅGON ANLEDNING TILL beslutet vill han inte gå in på.

Paret Qvist har klart för sig vad deras impopulari­tet hos delar av Varbergs Sd-styrelse beror på.

– Vi har varit obekväma. Vi är inga ja-sägare som de andra, förklarar Monica Kunckel Qvist.

En utdragen intrig nådde sin kulmen under partiets lokala årsmöte. Inför mötet hade Erik Hellsborn förklarat att han inte har något förtroende för Monica Kunckel Qvist eller Bo Qvist.

– Andreas Feymark kontaktade kandidater som visat sitt intresse att sitta i styrelsen inför årsmötet och frågade om de kunde dra tillbaka sin kandidatur eftersom valberedni­ngen utsett någon annan, säger Bo Qvist.

På så sätt ska valberedni­ngen ha försökt påverka utgången av valet för att få den styrelse de ville ha. I slutändan fanns inte tillräckli­gt med kandidater och ett nytt årsmöte behövde utlysas för att göra fyllnadsva­l.

– Vi anser inte att detta är demokratis­kt. Det är dessutom partiskadl­igt, säger Bo Qvist.

ANDREAS FEYMARK ANSER att paret Qvist håller på med smutskastn­ing.

– Det är lögn att jag skulle ha försökt påverka. Att jag kontaktar kandidater­na och frågar om de vill stå med är en standardpr­ocedur. Ingen har blivit uppmanad att lämna. De som har velat dra tillbaka sin kandidatur har gjort det skriftlige­n, säger han.

Monica Kunckel Qvist åkte i april på en skolkonfer­ens i Strängnäs, med Sverigedem­okrater från hela landet. Riksdagsle­damoten Stefan Jakobsson hade tagit initiativ till detta. Det fanns ett styrelsebe­slut på att SD Varberg skulle stå för Monica Kunckel Qvists kostnader på cirka 4 000 kronor i samband med konferense­n.

PÅ ETT SENARE möte hade styrelsen sedan beslutat att hon inte skulle få ersättning för kostnadern­a eftersom hon skrivit nedsättand­e om SD på Facebook.

– De sa inget om det. Hade jag vetat det hade jag aldrig åkt, säger hon.

Monica Kunckel Qvist och Bo Qvist begärde utträde ur Sverigedem­okraterna i tisdags.

– Jag gick med för att det skulle vara kul att få vara med och påverka. Men med alla dessa bråk har det varit allt annat än kul. Jag är borta och jobbar långa dagar. Om det inte känns kul är det inte värt att engagera sig, säger Bo Qvist.

De gick med i partiet efter valet 2014. Det var efter att Bo Qvists systerdott­er, Jeanette Qvist i Socialdemo­kraterna, under en diskussion sagt till dem att i stället för att klaga kunde de engagera sig politiskt.

– Jag tror inte hon menade att vi skulle gå med i Sverigedem­okraterna. Men Sd-politiken passar mig även om jag inte gillar allt. Skolpoliti­ken är fantastisk, säger Monica Kunckel Qvist.

MONICA KUNCKEL QVIST sitter som ledamot i barn- och utbildning­snämnden. Hon är också suppleant i kommunfull­mäktige och lokala säkerhetsn­ämnden. Dessa poster kommer hon att sitta kvar på som politisk vilde framöver. Varför är det så mycket bråk inom Sverigedem­okraterna?

– SD växer fort och måste ha in nya medlemmar. Någonstans kommer det in rötägg. I Moderatern­a till exempel tar det några år för att få en plats men i SD går det fortare. Många vill göra karriär och bryr sig inte om politiken eller om de trampar på andra. De vill bara tjäna pengar, säger Monica Kunckel Qvist.

 ?? Bild: ANNA OSCARSON ?? HOPPAR AV. Monica Kunckel Qvist och Bo Qvist har lämnat Sverigedem­okraterna på grund av alla intriger och bråk.
Bild: ANNA OSCARSON HOPPAR AV. Monica Kunckel Qvist och Bo Qvist har lämnat Sverigedem­okraterna på grund av alla intriger och bråk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden