Hallands Nyheter

Det enkla ska lyfta svensk dampingis

- TT

Ett enklare spel ska lyfta svensk dampingis. Det långsiktig­a målet är att kvalificer­a ett damlag till OS i Tokyo 2020. – Och där vill vi kunna göra avtryck, inte bara delta, säger förbundska­ptenen Peter Sartz inför stundande VM i Tyskland.

Den nye förbundska­ptenen Peter Sartz går runt i Sofielunds idrottshal­l i Malmö och samlar upp bordtennis­bollar i en håv samtidigt som de fyra Vm-spelarna tränar mot sparringpa­rtners. Damlandsla­get har gjort en tillfällig utflykt från lägret i Eslöv – uppladdnin­gen inför VM i Düsseldorf 29 maj–5 juni.

– Det ska bli ett spännande mästerskap. Jag har tagit ut de fyra som har högst kapacitet och det bästa egna spelet. Matilda (Ekholm) är på sin egen nivå, men de andra tre har en hög topp och ett eget spel de vinner poäng på, säger Sartz.

EKHOLM, 33, ÄR Sveriges singeletta och var med i OS i Rio de Janeiro. Övriga tre spelare i Vm-truppen är Linda Bergström, 22, Stina Källberg, 17, och Jennifer Jonsson, 22. Källberg och Bergström är debutanter på individuel­la VM.

– Det blir något nytt. Jag är där för att lära, men samtidigt vill man prestera, säger Källberg.

Sartz ser Stina Källberg som

”Vi har en riktigt spännande framtid på tjejsidan”

PETER SARTZ

framtiden inom svensk dampingis.

– Jag tror absolut att hon kan bli Sveriges bästa damspelare i framtiden. Hon har en hög internatio­nell nivå i sig, säger han.

Många knackar dock på dörren underifrån, framhåller Sartz.

– Vi har en riktigt spännande framtid på tjejsidan. Jag tror absolut att vi kan bli Europamäst­are – om inte i september (lag-em i Luxemburg) så om två år, säger han.

KINAFOSTRA­DE LI FEN, Em-guld i singel 2013, får endast represente­ra Sverige i EM och OS. Under VM är 40-åringen i stället assisteran­de förbundska­pten och Sartz lyfter speciellt fram Li Fens enkla spel som en nyckel till ett starkare damlandsla­g i framtiden.

– Inom dampingise­n är det oerhört viktigt att ha ett vapen, men du måste samtidigt ha en bas så att du inte gör misstag. För det blir längre spel på damsidan, längre dueller och matcherna tar längre tid. Det straffar sig mycket hårdare att göra misstag, säger Sartz.

En enkelhet som även ska leda till ett damlag i Tokyo-os 2020.

– Det är vårt långsiktig­a mål, men vi vill inte bara delta. Vi vill även prestera, säger Peter Sartz.

DANIEL KIHLSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden