Hallands Nyheter

Stabil debut med vissa skönhetsf läckar

JADE JACKSON Gilded (Anti/playground)

- JAN ANDERSSON

Få skivbolag kan visa upp en sådan kvalitetss­tämpel och finkalibre­rad fingertopp­skänsla som Anti.

Med artister som Tom Waits, Calexico, Beth Orton, Jeff Tweedy, Neko Case, Joe Henry, Kate Bush, Mavis Staples och Bettye Lavette blir man självklart nyfiken när de presentera­r en ny akt.

Och glad när det visar sig att 25-åriga singer/songwriter­n Jade Jackson låter som en kalifornis­k version av Lucinda Williams, bara lite yngre och något mindre ångestride­n.

I alla fall låter hon så i sköna, tillbakabl­ickande Back when (där en ung Jade Jackson klättrar upp på taken, lyssnar på Hank Williams och kikar mot stjärnorna, och där själva melodin påminner om Lucinda Williams Drunken angel) och i den lite stelt swamprocka­nde Good time gone.

TROUBLED END STÖVLAR fram med Johnny Cashs beprövade boom chicka boom-gung och hade behövt lite mariachifä­rgad blåshjälp från bolagskomp­isarna i Calexico för att verkligen lyfta.

Bättre funkar den småtaggiga balladen No guarantees och framförall­t den stillsamt eftertänks­amma Gilded, där Jackson verkligen får visa upp sin röst.

Jade Jackson är en av de nya, unga countryart­ister som musikmagas­inet Rolling Stone valt att lyfta fram som någon att hålla ögonen på. Och visst har Jackson talang så det räcker och blir över, även om detta också känns som en rätt typisk debutplatt­a. Grundkänsl­an är stabil men här finns vissa skavanker och man lämnas med en gnagande misstanke om att det finns mer att plocka ut.

LITE ÖVERRASKAD LÄSER jag att Jade Jackson i sommar ska turnera genom USA tillsamman­s med .... wait for it ... Social Distortion. Det låter helt bisarrt, innan jag inser att det är det gamla punkbandet­s sångare och frontfigur Mike Ness som har producerat Jacksons debutalbum Gilded.

Där finns kanske också en förklaring till den skavande känslan i vissa av sångerna, men att de ska turnera ihop låter fortfarand­e lika bisarrt.

 ?? Bild: ANTI ?? DEBUT. Jade Jackson från Kalifornie­n har gjort en stabil countryroc­kplatta. Men det lär komma starkare skivor från den här 25-åriga singer/songwriter­n i framtiden.
Bild: ANTI DEBUT. Jade Jackson från Kalifornie­n har gjort en stabil countryroc­kplatta. Men det lär komma starkare skivor från den här 25-åriga singer/songwriter­n i framtiden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden