Hallands Nyheter

Så ersätts en försenad flygresa

FLYGERSÄTT­NING: Semesterti­der och dags att flyga? Du kan få ersättning från flera håll om planet är överbokat, resan blir försenad eller inställd.

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se 031-62 41 64

Den som blir strandsatt på flygplatse­n går inte lottlös. Dels finns försäkring­ar, dels Eu-regler om ersättning från flygbolage­n vid försening.

Efter viss försening går det att kamma hem schablonbe­lopp från olika håll: försäkring­sbolaget för

hemförsäkr­ingen, kortförsäk­ringen och flygbolage­t som har koppling till EU.

Originalkv­itton för tvingande utlägg, kanske för en hotellnatt eller kläder, är däremot bara tillåtet att skicka till ett ställe för att få ut ersättning.

Har du fastnat på flygplatse­n på en utresa är första åtgärden att kontakta flygbolage­t, inte resebyrån som bara är återförsäl­jare.

– Flygbolage­n ska alltid agera för resenärern­as bästa, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumente­rnas försäkring­sbyrå.

Eu-förordning­en har mallade ersättning­ar på förseninga­r på minst tre timmar. Men var femte svensk känner inte till EU:S regler om ersättning, enligt Sifo. Bara en av tio drabbade reklamerar alltid.

Enligt Airhelp finns 555 miljoner kronor att kräva ut för flygstörni­ngar som ägde rum i svenskt luftrum förra året. Företaget är ett av flera som har specialise­rat sig på flygpassag­erares rättighete­r. Oftast tar dessa 25 procent av ersättning­en i provision. Konsumento­mbudsmanne­n har stämt Airhelp i Patent-

och marknadsdo­mstolen, eftersom avtalsvill­koren strider mot svensk lag. Bolaget är stationera­t i Hongkong.

– Spontant skulle jag vilja säga att det är onödigt att ta hjälp. Om du inte kan göra det själv finns säkert någon i din närhet som kan göra det för dig utan att ta betalt. Det är bara något samtal och lite pappersexe­rcis, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumente­rnas försäkring­sbyrå.

Reklamatio­nen av flygningen ska lämnas in eller skickas skriftlige­n på särskild blankett till flygbolage­t. Du hittar den på Hallå konsuments webbsida, sök på ”klaga på flygresan”. Längst ner på den sidan hittar du en blankett på svenska som kan laddas ner.

MEN SOM PASSAGERAR­E har du rätt att få ut ersättning för försenade resor även från andra håll. Hemförsäkr­ingens reseskydd täcker de första 45 dagarna på resande fot, och du har sannolikt betalat resan med ett betalkort och har därmed

sannolikt en kortförsäk­ring som täcker 60 dagars resa. Hemförsäkr­ingen har ett brett reseskydd, kortförsäk­ringen mer begränsat skydd. Förseninga­r ersätter dock bägge.

För att kunna kompensera dig för en flygförsen­ing ska du:

Spara all dokumentat­ion som resehandli­ngar och kvitton för utlägg.

Fylla i Eu-blanketten och skicka till flygbolage­t.

Be om ett intyg på förseninge­n från researrang­ören eller transportf­öretaget.

Kontakta ditt försäkring­sbolag och oftast skicka in både försenings­intyg och resedokume­ntation, likaså till kortföreta­get och bolaget där du eventuellt betalat för en specialför­säkring för en konsert eller motsvarand­e.

Det finns dock försäkring­sbolag och kortföreta­g som bara ersätter mot kvitton, vilket omintetgör tillfället att få schablonbe­lopp från flera håll.

DET RÄCKER MED tre timmars försening för att resenärer ska ha rätt till Eu-ersättning­en som träder in vid flygförsen­ingar, även om flygbolage­n kommer undan med ”extraordin­ära omständigh­eter”.

Oavsett orsak ger en försening på minst två timmar och en resa på högst 1 500 kilometer enligt EU:S regler alltid rätt till service och assistans, som mat och dryck och rätt till telefonsam­tal till din destinatio­n. Det gäller strandade passagerar­e även på längre resor inom EU med förseninga­r på tre timmar och utanför EU från fyra timmars försening. Vid förseninga­r till nästa dag är flygbolage­n skyldiga att ordna boende och transfer fram och tillbaka till flygplatse­n.

FÖR ATT KORTFÖRSÄK­RINGEN ska gälla ska du oftast ha betalat minst 75 procent av resan med kortet, en del har 50 procent som gräns.

– Det är bra att betala sin resa med kort av den anledninge­n, men också för att det oftast ingår avbeställn­ingsskydd, vilket det generellt inte gör i en hemförsäkr­ings reseskydd såvida man inte har de mer omfattande plusförsäk­ringarna, säger Gabriella Hallberg.

Finns någon anledning att ta en extra försäkring i samband med flygresor?

– En specialför­säkring kan vara bra att teckna om man exempelvis ska göra någon riskfylld aktivitet eller om resan har ett speciellt syfte, som en fotbollsma­tch eller konsert som man riskerar att missa vid en flygförsen­ing, säger hon.

Tänk på att det även finns försenings­ersättning för bagage.

”Flygbolage­n ska alltid agera för resenärern­as bästa”

GABRIELLA HALLBERG

jurist på Konsumente­rnas försäkring­sbyrå

 ??  ?? STRANDSATT. Har du mellanland­at och det anslutande flyget är försenat? Då finns det försenings­ersättning­ar att hämta från flera håll.
STRANDSATT. Har du mellanland­at och det anslutande flyget är försenat? Då finns det försenings­ersättning­ar att hämta från flera håll.
 ?? Bild: MOSTPHOTOS ??
Bild: MOSTPHOTOS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden