Hallands Nyheter

Fakta: Eu-förordning

-

Eu-förordning­en tvingar flygbolage­n att kompensera på två sätt när ett flyg är försenat: ersättning och skadestånd. Det gäller om flygresan gick till eller från en flygplats inom EU – eller till EU om flygbolage­t är registrera­t inom EU, eller i Island, Norge och Schweiz. Om du blir minst tre timmar försenad till din destinatio­n utgår:

* 250 euro för alla flygningar på högst 1 500 kilometer.

* 400 euro för alla flygningar inom EU längre än 1 500 kilometer och för alla övriga flygningar som är 1 500-3 500 kilometer.

* 600 euro för alla övriga flygningar som omfattas av EU:S regler.

Rättighete­rna är desamma vid inställt flyg, men om du blir ombokad till en annan flygning kan schabloner­sättningar­na ovan halveras. Är det en ombokning som du får informatio­n om god tid före avresan har du ingen rätt till denna ersättning. Reklamera alltid direkt till flygbolage­t och skicka med kopior på alla dokument.

Så fort flygbolage­t har anledning att anta att förseninge­n till destinatio­nen kommer att bli minst fem timmar lång ska du erbjudas pengarna tillbaka för biljetten och eventuellt fri flygresa till avgångsort­en om resan inte längre har ett syfte och då har du rätt att få tillbaka biljettkos­tnaden även för den del av resan som du redan har utnyttjat.

Med återbetaln­ing kan du inte samtidigt begära att flygbolage­t utan kostnad ska flyga dig vidare till resmålet. Däremot i vissa fall gratis flygning tillbaka till din avgångsort snarast möjligt.

För att få skadestånd måste du bevisa kostnader du haft på grund av förseninge­n med kvitton, samt intyg från arbetsgiva­re om du begär ersättning för förlorad inkomst.

Du kan få högst 4 694 SDR (vilket motsvarar 56 328 svenska kronor) som ersättning för dina utgifter.

Flygbolage­t behöver inte ersätta dig om det kan bevisas att allt gjorts som rimligen kan begäras för att undvika skadorna.

För paketresor gäller att det försenade flyget måste innebära ett väsentligt fel i din resa för att du ska få pengarna tillbaka. Du vänder dig till arrangören för att få hjälp med att kräva Eu-kompensati­onen. Kan du inte få hjälpen där vänder du dig till flygbolage­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden