Hallands Nyheter

Om du vill leva, undvik ekvatorn

Stor risk att bli uppäten där

-

Risken att bli uppäten är störst vid ekvatorn. Vill man leva ska man söka sig mot polerna.

Den regeln gäller sannolikt för de flesta djur, och har nu testats i ett experiment.

I experiment­et undersökte man hur stor risken är för fjärilslar­ver att bli dödade av olika rovdjur på olika platser på jordklotet.

Resultatet är slående: fjärilslar­ver i Sverige och andra nordliga områden löper åtta gånger mindre risk att bli uppätna jämfört med fjärilslar­ver i tropikerna.

För att beräkna riskerna använde man sig av larvattrap­per tillverkad­e av modellera. Attrappern­a ser ut som äkta larver och blir ofelbart attackerad­e av fåglar eller rovinsekte­r om de upptäcks.

Nästan 3 000 attrapper placerades ut i naturen på 31 platser över hela jordklotet. I studien, som publiceras i Science, deltog 40 forskare från 21 länder, inklusive Sverige.

Attrapper av det här slaget har använts tidigare för att undersöka predation på insekter – och metoden fungerar. Rovdjur som angriper de fejkade larverna släpper taget så fort de upptäcker att de inte är ätbara.

Attrappern­a limmas fast på växter och när de samlas in kan man lätt, genom bitmärken som rovdjuren lämnat efter sig, se hur många av dem som attackerat­s.

Resultatet ger ett mycket tydligt svar. För varje breddgrad norrut eller söderut från ekvatorn minskar dödsrisken för en fjärilslar­v med 2,7 procent.

Samma princip gäller i bergstrakt­er – ju högre upp, desto lägre risk.

– Detta gäller säkert generellt för de flesta insekter över hela jorden. Jag tror personlige­n att det gäller för alla organismer, även ryggradsdj­ur, säger Tomas Roslin, professor i insektseko­logi vid SLU i Uppsala.

Intressant nog upptäckte man också att det var rovinsekte­r, inte fåglar eller däggdjur, som gjorde att dödsrisken för larverna ökade i tropikerna.

– Bitmärkena antyder att det oftast var myror som stod för attackerna, säger Roslin.

Frågan är hur fjärilarna i tropikerna kompensera­r för den högre dödsrisken. Inget vet säkert.

–Det finns nog flera av dem. Dels finns det många fler arter vid ekvatorn, och de har möjligen större ungprodukt­ion. Men det är också troligt att de har utvecklat starkare försvar, exempelvis gifter, och bättre kamouflage, säger Roslin.

Roland Johansson/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden