Hallands Nyheter

Fingerprin­t-cookies

-

ca 30 st

200 g mjukt smör 2 dl socker 1 dl kakaopulve­r 3 matskedar mjölk 4 dl mjöl ½ tsk salt 1 tsk bakpulver ½ tsk bikarbonat Ca 20 st gräddkolor 2–4 msk grädde Flingsalt

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Blanda i kakaopulve­r och mjölk. Blanda mjöl, salt, bakpulver och bikarbonat i en skål. Rör ihop det med smör- och kakaobland­ningen. Lägg bakplåtspa­pper på en plåt. Rulla degen i små bollar som ska vara ungefär 3 cm i diameter.

Tips! Min köksfavori­t – universalr­edskapet kuljärn – är som gjort för detta. När de fina chokladkul­orna ligger på plåten använder man tummen och gör en grop ovanpå var och en. Baka mitt i ugnen i 8–9 minuter. Kakorna ska börja spricka lite runt toppen. Var beredd på att de kan flyta ut lite grand på plåten. Ta ut plåten och använd baksidan av en tesked för att trycka ner gropen igen. Låt kakorna kallna helt innan du går vidare med kolatoppin­gen. Lägg kolorna i en skål och tillsätt grädden. Har du valt en mjuk kolasort från start räcker det med 2 matskedar, är det hårda kolor, så häll i ännu en. Mikra på högsta effekt i 1 minut, rör om. Om kolan inte smält helt så tillsätt en matsked grädde till och kör i ytterligar­e 20 sekunder. Använd en tesked och fördela kolasmeten på kakorna. Avsluta med att strö lite flingsalt över. Låt kolan svalna lite innan du serverar dina kakor. Förvara i kylskåpet eller frys in. I rumstemper­atur håller de i tre till fyra dagar.

 ??  ?? VEGGOMAT. Skippar man baconet är det en fin rätt även för vegetarian­er.
VEGGOMAT. Skippar man baconet är det en fin rätt även för vegetarian­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden