Hallands Nyheter

Guldkuppen kan lösa stor rånhärva

34-ÅRINGEN HÄKTAD: MISSTÄNKT HA CYKLAT FRÅN EN RAD TIDIGARE RÅN

- PETTER TARENIUS 010-471 52 46 petter.tarenius@hn.se

GENOMBROTT: En 34-årig Linköpings­bo häktades under fredagen misstänkt för kuppen mot Ernst Forsells guld. Utredarna håller honom även ansvarig för fem tidigare ouppklarad­e svenska guldrån.

Kuppen mot Ernst Forsells guld kan bli nyckeln som låser upp en handfull ouppklarad­e rån. Flykten på cykel känns igen från andra svenska städer. I dag häktades den misstänkte 34-åringen.

Mannen häktades under fredagen på sannolika skäl misstänkt för fem fall av rån samt för kuppen mot Ernst Forsells guldbutik på Storgatan i höstas. I samtliga fall rör det sig om guldbutike­r som drabbats under 2014 och 2015.

– Det finns likheter i modus och viss teknisk och annan bevisning, säger åklagare Henrik Kindlund.

34-ÅRINGEN VAR ANHÅLLEN i sin frånvaro i närmare tre veckor innan han odramatisk­t kunde gripas i sin hemstad Linköping.

Det är av allt att döma en omfattande utredning som nu sammanstäl­lts och vidareutve­cklats från flera svenska städer. Från merparten av brotten finns övervaknin­gsbilder att tillgå. I endast ett av de tidigare fem rånen, rånet mot Ringströms Guld i Örebro, har den nu häktade mannen delgivits misstanke. Där tvingades dock förundersö­kningen att läggas ner i brist på bevis. Kuppen i Falkenberg kan alltså ha blivit den misstänkte rånarens fall.

– Det är ingen magisk grej som har dykt upp utan det handlar om ett gediget och ambitiöst arbete av polisen i Falkenberg, säger åklagare Henrik Kindlund som annars är förtegen om detaljerna kring utredninge­n i det här läget.

SAMMANLAGT MISSTÄNKS två personer för delaktighe­t i de olika brotten i varierande grad. En person var ett tag anhållen men släpptes tills vidare i brist på bevis.

– Vi har en medmisstän­kt som är på fri fot och han är alltjämt också misstänkt för de flesta av de här fallen, dock inte riktigt alla, säger Henrik Kindlund.

”Vi har ju drivit den här utredninge­n sedan i oktober förra året så mycket arbete är gjort”

HENRIK KINDLUND åklagare

ÅTAL MOT 34-ÅRINGEN ska vara väckt senast den 2 juni.

– Vi har ju drivit den här utredninge­n sedan i oktober förra året så mycket arbete är gjort. Det är ju ovanligt att man får en skälig misstänkt så pass sent i utredninge­n men mycket har gjorts innan dess, säger Henrik Kindlund.

Den nu häktade mannen nekade genom sin försvarare, advokat Hans Orrenius, till samtliga brott.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden