Hallands Nyheter

Nöjd chef.

Häktningen hävs – men Julian Assange kan gripas ändå

- Malin Ekmark/tt Ola Westerberg/tt Martin Stockton Johansson/tt

Charlotte Johansson ångrar inte flytten till Falkenberg.

Våldtäktsu­tredningen kring Julian Assange läggs ner och häktningen hävs. Men om han lämnar Ecuadors ambassad i London riskerar han att gripas av brittisk polis för andra brott.

– Det är inte vad vi förväntar oss av en civilisera­d stat, säger Assange om Sveriges agerande.

När Wikileaksg­rundaren trädde fram på ambassaden­s balkong höjde han en knuten näve i en segergest, men det var bittra ord som föll.

–Sju år utan åtal medan mina barn växte upp utan mig. Det är något jag inte kan förlåta. Det är något jag inte kan glömma, sade Assange.

Han svarade inte på några frågor.

– Min rättsliga stab har kontaktat brittiska myndighete­r och vi hoppas kunna inleda en dialog om vad som är den bästa framkomlig­a vägen, sade han, och tillade att han gärna samtalar med USA:S utrikesdep­artement om det som hänt.

Sex månader efter förhören med den våldtäktsm­isstänkte Wikileaksg­rundaren kom beskedet från överåklaga­re Marianne Ny: Den rättsproce­ss som tog sin början efter ett Sverigebes­ök 2010 har sannolikt nått sitt slut.

Assanges svenske advokat Per E Samuelson hävdar att besluten att häva häktningen och lägga ner förundersö­kningen grundar sig på att åklagarna inte längre kan se fram mot en fällande dom. Men enligt överåklaga­re Marianne Ny är det helt fel.

– Om Assange återvänder till Sverige innan brottet preskriber­as 2020 kan det hända att förundersö­kningen återupptas, säger hon.

Assanges skuld eller oskuld har inte slagits fast i och med dagens besked, enligt Ny.

Samuelson för också ett resonemang om att USAuttalan­den om att man vill ha Assange fängslad spelat in. Men Ny tillbakavi­sar även det.

–Beslutet i dag har inte någonting med amerikansk­a myndighete­rs agerande att göra, säger hon.

Beslutet grundar sig istället på att ”alla möjlighete­r att driva utredninge­n framåt nu är uttömda” och att det inte längre framstår ”som proportion­erligt att upprätthål­la” häktningen.

Frågan är nu om Assange kommer att våga lämna ambassaden för att ta första bästa plan till Ecuador där han beviljats politisk asyl. Brittisk polis uppger att han kommer att gripas för att han bröt mot villkoren för sin borgen när han tog sin tillflykt till ambassaden 2012.

Sedan tillkommer den fortsatta risken för en utlämning till USA där han är brottsmiss­tänkt på grund av Wikileaks publicerin­gar av tusentals militära och diplomatis­ka dokument.

Assanges advokat Melinda Taylor säger till TT att brittiska och amerikansk­a myndighete­r ”konsekvent vägrat bekräfta eller dementera” om det finns en begäran om utlämning till USA.

På en fråga från Reuters om Storbritan­nien kommer att utlämna Assange till USA svarar premiärmin­ister Theresa May:

–Vi tittar på begäran om utlämninga­r när vi får dem och bedömer varje enskilt fall. Per E Samuelson säger till TT att Assange har bett honom att undersöka möjlighete­rna att inleda en stämning mot svenska staten. Det handlar inte om pengar utan om upprättels­e, enligt Samuelson.

Våldtäkten som Assange misstänks för skedde i augusti 2010. Assange har inte velat återvända till Sverige för att höras om brottsmiss­tankarna då han hävdat att det funnits risk för att Sverige då skulle utlämna honom till USA.

 ??  ??
 ?? FOTO: FRANK AUGSTEIN/AP/TT ?? Segerviss. Julian Assange knyter näven i en segergest under ett kort tal från balkongen på Ecuadors ambassad.
FOTO: FRANK AUGSTEIN/AP/TT Segerviss. Julian Assange knyter näven i en segergest under ett kort tal från balkongen på Ecuadors ambassad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden