Hallands Nyheter

Se till att snarast stoppa det illmariga vinstförbu­det

- Riksdagsle­damot (C) OLA JOHANSSON

Halland nämndes flera gånger när partiledar­na drabbade samman i Agenda. Det var när vården diskuterad­es som Annie Lööf (C) framhöll oss som den region där köerna är kortast. Det är en position som inte uppnåtts genom slumpen, inte heller beror det på att vi är friskare.

SJÄLVKLART finns förbättrin­gspotentia­l, men givet våra förutsättn­ingar är det ett välförtjän­t omnämnande i ett fint sammanhang. Frågan från regionråde­t Stefan Bengtsson (C) till S i länet är berättigad: ”Vilka vårdcentra­ler kommer läggas ner i Halland om Ilmar Reepalus förslag om vinstbegrä­nsningar hos vårdföreta­gen genomförs?” Detta sedan S-distriktet i Halland på sin kongress drivit igenom ett totalt vinstförbu­d?

Vården ska upplevas tillgängli­g både geografisk­t och tidsmässig­t. Har man som jag upplevt hur det är att genomföra en förlossnin­g på en parkbänk så vet man att det även i storstaden kan ta tid för ambulansen. Det är inte vid de enkla födslarna, utan när det uppstår komplikati­oner, vi behöver förlossnin­gspersonal nära.

Klyvningen finns mellan storstäder och landsbygd och mellan de som har jobb och de som står utanför. Jag som egentligen jobbar med bostadsfrå­gor ser vilket slöseri det är när yrkeskunni­ga snickare får bära fram material och städa undan på ett bygge.

Enklare jobb är en möjlighet, inte bara att få fler i arbete, utan också att få mera gjort när

kompetens och yrkeskunsk­ap används rätt. Vårdperson­al gör sitt yttersta men är i stort behov av såväl fler kollegor som avlastning med uppgifter som inte i lika hög grad kräver en specifik utbildning.

GENOM ATT öppna upp för människor med kortare eller ingen utbildning alls, kan sjukvården avlasta, primärt undersköte­rskorna, när en yrkeskateg­ori som tidigare gick under titeln vårdbiträd­en får utföra sådana enklare sysslor som ligger utanför den rent medicinska vården.

Tillgången till vård skiljer sig åt i olika delar av Sverige. Många vårdcentra­ler, inte minst i norra Sverige, har under lång tid saknat fast läkare. C:s vårdmiljar­d går oavkortat till att öka tillgängli­gheten. Oavsett var i landet du bor ska man snabbare få träffa läkare och erbjudas rätt vård, från första kontakten tills dess du påbörjat eller slutfört din behandling.

ISTÄLLET FÖR ATT visa ledarskap och stå upp för valfrihet, tillgängli­ghet och hög kvalitet har Stefan Löfven låtit Ilmar Reepalu ha ensam tolkningsr­ätt på hur framtidens välfärd ska se ut. C kommer fortsätta att stå upp för valfrihete­n och människors rätt att själva välja vilket äldreboend­e som är bäst för mormor, vilken skola som passar för mitt barn och till vilken vårdcentra­l vi vill gå den dagen vi blir sjuka.

Halland har en position att försvara som lätt kan raseras med illmariga vänsterexp­eriment.

 ?? Teckning: OLA JOHANSSON ??
Teckning: OLA JOHANSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden