Hallands Nyheter

Satsa mer på personalen

ATTRAKTIV ARBETSGIVA­RE. Varberg har en del att göra för att bli en attraktiv arbetsgiva­re. Det finns all anledning att ta en del av de stegen redan i budgeten för 2018.

- Bengt Wernersson 010 471 52 72 • bengt.wernersson@hn.se

LEDARE 20/5. Dagens konkurrens om arbetskraf­t tillsamman­s med pågående generation­sväxling på många områden ställer höga krav på våra kommuner. Har man dessutom, som Varberg, ambitionen att växa kraftigt under de närmaste åren, krävs det ändå mer.

DETTA ÄR MAN också fullt medveten om bland politiker och tjänstemän. I det strategisk­a styrdokume­ntet inför budgeten 2018 (behandling i kommunfull­mäktige nästa tisdag), lyfts strävan efter att bli en ”attraktiv arbetsgiva­re” särskilt fram. Så mycket mer än ord blir det dock inte.

Kommunstyr­elsens ordförande, Ann-charlotte Stenkil (M) verkar helt ha missförstå­tt att personalpo­litik och politiken för att tillgodose Varbergsbo­rnas intressen och behov är två helt olika saker. Detta när hon i ett svar här i HN i torsdags säger: ”Det är inte bara om hur man har det på jobbet (det handlar). Det ska vara tryggt och finnas bra skolor, omsorg och saker att göra på fritiden”. För personalpo­litik rör per definition bara arbetssitu­ationen!

FÖGA FÖRVÅNANDE är de fackliga organisati­oner som är verksamma inom kommunen inte heller särskilt nöjda med attityden från de styrande. Vid de Mbl-förhandlin­gar som genomförts pekar de på en rad brister. ”Personalen drivs för hårt” befarar man bland annat. Det krävs krafttag för att ”öka delaktighe­ten/ inflytande(t) på arbetsplat­sen”.

När det i riktlinjer­na talas om att ”anpassa antalet chefsled eller stöd till chefer för att uppnå en effektiv och ändamålsen­lig organisati­on med möjlighet till dialog och en god arbetsmilj­ö för de anställda”, finns det enligt de fackliga företrädar­na inga satsningar med i den föreslagna budgetrame­n. Ord utan pengar således!

DET HÄR BORDE man satsa på från kommunens sida. Cheferna, eller varför inte kalla dem ledarna, som Josefine Eirefelt gjorde i ett föredrag vid en Rotaryfruk­ost på fredagen. De är en av de viktigaste förutsättn­ingarna för att en verksamhet ska fungera väl.

Enligt en undersökni­ng från Opinions- och konsultför­etaget Gallup är det så många som 73 % av en verksamhet­s medarbetar­e som är oengagerad­e på jobbet. Vilken potential en duktig ledare har här! Och vilken investerin­g, till förhålland­evis låg kostnad, det är att satsa på att få bättre ledare i en verksamhet. Varbergs kommun givetvis inte undantagen!

Annat som förs fram från de fackliga organisati­onerna är inte lika övertygand­e. Kommunens ekonomiska mål sätter helt naturligt gränser för vad som är möjligt. Kortare arbetstid, oavsett om det är sju eller sex timmar per dag som avses, är inte realistisk­t. Och inte, hur gärna man än skulle önska detta, självfinan­sierande.

DET SKA ”INNEBÄRA en skillnad att vara anställd inom Varbergs kommun” skriver de fackliga organisati­onerna i sitt skriftliga yttrande vid Mbl-förhandlin­gen. Klart värt att ta fasta på. För den politiska såväl som den personella ledningen av Varberg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden