Hallands Nyheter

Bra jobbat för miljön i Varberg

- Bengt Wernersson

LEDARSTICK 20/5. Priserna, eller snarare utnämninga­rna, närmast haglar över Varberg. För fjärde gången i rad är man utsedd till Sveriges bästa landsbygds­kommun. Detta i en undersökni­ng som varje år genomförs av tidningen Fokus.

Och i förra veckan hamnade Varberg på en hedrande, om än delad, första plats när det gäller användning av miljöfordo­n. ”Jag är stolt över att politiken både i servicenäm­nden och i kommunfull­mäktige har satt tydliga mål för hållbarhet­sarbetet i Varberg” uttrycker nämndens ordförande Harald Lagerstedt (C). Lagerstedt med medarbetar­e har anledning att vara rätt stolta själva också!

För det handlar naturligtv­is inte bara om att sätta upp mål, utforma planer och lägga fast riktlinjer. Det måste hända något i praktiken också. Det gör det alldeles uppenbart i Varberg.

Per Adolfsson på företaget Bisnode, som genomfört undersökni­ngen, anser att de tre vinnarkomm­unerna ”kan slå sig rejält för bröstet”. ”Det här är ingen lätt lista att toppa och det kräver en noga utarbetad plan över tid för att förändra och förnya fordonsflo­ttor av det här slaget”, fortsätter han.

Här finns något att lära för såväl övriga kommuner i Halland som hela regionen. För visst borde vi väl kunna bli fler som jobbar lika bra för miljön?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden