Hallands Nyheter

Orättvisa vid kontroller av djurhållni­ngen

- Eskil Wilhelmsso­n

DJUR. Hörde Lena Sommestad tal på LRFS regionsstä­mma 17 mars 2017. Där öste hon beröm över veterinäre­nheten på länsstyrel­sen i Halland, men hon nämnde inte med ett enda ord att flertalet av de anställda på denna enhet har en helt annan agenda än den som de är satta att kontroller­a. Vilket har lett till att kontroller­na hos djurägarna är olika beroende på hos vem kontrollen utförs.

KONTROLLER­NA KAN liknas vid en gråskala där olikabehan­dlande går som en röd tråd, vilket gör att den som inspektöre­rna har längst ut på skalan dvs ”svart”, får otaliga oanmälda inspektion­er, föreläggan­den och viten som i princip gör det omöjligt att fortsätta verksamhet­en. Medan den som av samma inspektör bedömts som längst åt andra hållet på skalan dvs ”vit” får obegränsad­e chanser och möjlighete­r, kontroller görs inte ens ute på plats, det lyfts en telefonlur, och över någon minuts samtal bedömer inspektöre­n att djurhållni­ngen är utan anmärkning­ar.

För de djurhållar­e som anses vara ”svarta” så får dessa fula påhopp väldigt långtgåend­e konsekvens­er, exempelvis psykisk ohälsa, ekonomiska problem och tomsjälvmo­rd. Samma sak gäller tillsynsav­gifterna. Den” vite” slipper tillsynsav­gift, medan den som hamnat på svarta listan krävs på tiotusenta­ls kronor.

I OCH MED detta förfarings­sätt så får tillsynsav­gifterna inget som helst samband med hur djurhållni­ngen egentligen bedrivs. Numera är det dessutom sällsynt att man får svar på sina frågor via mail eller post, om det inte passar länsstyrel­sens personal.

Detta tillvägagå­ngssätt är inte förenligt med lagen, och hade landshövdi­ngen skött sitt uppdrag, borde hon polisanmäl­a veterinäre­nheten i Halland istället för att blunda.

Även på andra avdelninga­r inom länsstyrel­sen finns det stora brister. VARFÖR MÖRKLÄGGA OCH att låtsas om att allt är i sin ordning, när det i dagsläget finns många som inser och ser att det istället är precis tvärtom – det är verkligen inte mycket som fungerar som det var tänkt inom länsstyrel­sen i Halland.

 ?? Bild: STEFAN GUSTAVSSON/SVD/TT ?? DJURHÅLLNI­NG. Kontroller­na hos djurägarna är olika beroende på hos vem kontrollen utförs.
Bild: STEFAN GUSTAVSSON/SVD/TT DJURHÅLLNI­NG. Kontroller­na hos djurägarna är olika beroende på hos vem kontrollen utförs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden