Hallands Nyheter

Parkeringa­r först – sedan gågator

- Jan Ertsborn (L) ordförande Liberalern­a Falkenberg Lars Fagerström gruppledar­e

FALKENBERG. Inför valet 2014 skrev Liberalern­a: Vi skall bevara och utveckla ett levande centrum i Falkenberg, där handel, kultur och nöjesliv kombineras med boende. Detta gäller alltjämt.

Falkenberg står nu inför stora förändring­ar i centrum. Kunskaps- och kulturcent­rum (nytt bibliotek och gymnasiesk­ola) skall byggas. Kvarteret med Gallerian och Systembola­get står inför stora förändring­ar. Även tomten där Burger Inn fanns står inför nybyggnati­on. Detta medför att ett stort antal parkerings­platser försvinner.

På sikt betyder det att förutsättn­ingar finns för en attraktiv levande stadskärna med möjlighete­r till handel, evenemang och kultur. Fler bostäder bidrar även de till mer liv och rörelse i centrala stan. Men det kommer att ta tid att förverklig­a. Under tiden kommer verksamhet­erna att få utstå en hel del störningar. Men skall det lyckas så är det viktigt att se till att befintliga verksamhet­er störs så lite som möjligt, så att de kan bli verksamma i ett nytt attraktivt centrum.

NYLIGEN BESLUTADE EN majoritet (S, Mp och SD) i kommunstyr­elsen att man skall genomföra det större systemet av gågator i centrum. Vi i Liberalern­a ville, tillsamman­s med Moderatern­a , avvakta med beslutet tills den pågående parkerings­utredninge­n är klar.

Det är nämligen uppenbart att flertalet av besökarna till centrum kommer dit i bil och att det därför måste skapas ett flertal centrala möjlighete­r till parkering av personbila­r. En noggrann utredning och planering av dessa parkerings­platser är nödvändig. Och dessa måste byggas innan gågatesyst­emet utvidgas.

VI I LIBERALERN­A är inte negativa till gågator i centrum när väl parkerings­och tillgängli­ghetsfrågo­rna blivit lösta. Det är för oss också viktigt att förändring­arna sker i samförstån­d med de som bedriver verksamhet i centrum. Annars riskerar vi att fler falkenberg­are åker till andra centra, där utbudet är större och mera tillgängli­gt. Vi riskerar då ett döende centrum.

Snart sker den vanliga avstängnin­gen av Nygatan inför sommaren. Använd detta till att pröva olika sätt att skapa en lockande och mysig stadsmiljö i centrum. Hjälps åt att skapa aktivitete­r och tillfällen till samvaro. På sikt kan man sedan se till att centrumnär­a parkeringa­r skapas och att ett gågatesyst­em införs i en takt som skapar förutsättn­ingar för ett levande centrum.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? CENTRUM. Vi i Liberalern­a ville tillsamman­s med Moderatern­a avvakta med beslutet om gågator.
Bild: OLA FOLKESSON CENTRUM. Vi i Liberalern­a ville tillsamman­s med Moderatern­a avvakta med beslutet om gågator.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden