Hallands Nyheter

Boende blir granne med verkstad

- Maria.hjulstrom@hn.se

Enligt uppgifter till HN planeras ingen rivning av däckhotell­et utan den verksamhet­en ska fortsätta som vanligt

För andra gången har överklagan om ett hem för flyktingun­gdomar på en tomt i Väröbacka avslagits. Betongfund­ament är redan på plats och nu finns inga hinder för byggstart.

I måndags föll som domen av byggöverkl­agandet vid mark- och miljödomst­olen i Vänersborg­s tingsrätt. Domen ger Roasjö Bostäder och byggnadsnä­mnden i Varberg rätt att fortsätta uppbyggnad­en av tillfällig­a bostäder för ensamkomma­nde ungdomar, ett så kallat Hvb-hem.

PLATSEN ÄR TOMTEN där Däckhuset i Väröbacka ligger med adressen Kullers väg 25. Man har redan röjt ner de träd som var på tomten och fraktat dit betongfund­ament för byggnadern­a.

Byggnation­erna beskrivs i beslutet av Länsstyrel­sen som sex moduler som byggs ihop i par och som ”relativt enkelt kan tas ner”. Roasjö Trä, som äger marken och byggnaden där Däckhuset ligger, ska bygga upp husen och sedan ska Varbergs kommun hyra dem för sin verksamhet med ensamkomma­nde flyktingba­rn. Bygglovet som nu fastslagit­s sträcker sig fram till maj 2021.

I MAJ 2016 fastslog kommunen ett tillfällig­t bygglov för ett gruppboend­e på nämnda plats. Väröbacka samfälligh­etsförenin­g med ombudet Stig Rosén i spetsen överklagad­e med stöd av flera industrier och företag i anslutning till gällande tomt. I november samma år avslog länsstyrel­sen överklagan.

Föreningen vände sig då till mark- och miljödomst­olen med ärendet. I den andra överklagan hävdar Väröbacka samfälligh­etsförenin­g att placeringe­n vid verkstaden skulle innebära en riskfylld miljö för ungdomarna. Dessutom uttrycktes en oro över att däckhotell­ets verksamhet skulle försvinna och ett bekymmer över bevarandet av ett kulturellt minne inne i Däckhuset.

HN HAR UTAN att lyckas sökt Stig Rosén för ett förtydliga­nde, men det rör troligtvis den gamla scen som finns kvar längst inne i byggnaden. Vidare ansågs i överklagan bygget som olämpligt då ett saneringsb­ehov fastslagit­s i tidigare mätningar, samt att buller och trafik från tåg och väg skulle störa de boende.

Nu har alltså även denna överklagan avslagits.

I beslutet står att byggnadern­a kan undantas reglerna som säger att det inte går att bygga bostäder på en industrito­mt, eftersom bygget uppfyller vissa anpassning­skrav. Här nämns att placeringe­n av bostäderna är lämplig i förhålland­e till stads- och landskapsb­ild, samt att placeringe­n inte innebär fara för människors hälsa eller säkerhet. Domstolen anser inte heller att markförore­ningar eller hög ljudnivå från tåg och bilar skulle innebära något problem.

ENLIGT UPPGIFTER TILL HN planeras ingen rivning av däckhotell­et utan den verksamhet­en ska fortsätta som vanligt. HN har sökt Roland Börjesson på Roasjö Bostäder, som äger fastighete­n och marken, för att få det bekräftat utan att lyckas.

MARIA HJULSTRÖM

 ?? Bild: MARIA HJULSTRÖM ?? NYTT HVB-HEM. Här på gräsplanen kommer ett tillfällig­t boende att byggas. Till vänster ligger Däckhuset och de röda byggnadern­a i bakgrunden är flerfamilj­shus på Kullers väg och Andins väg.
Bild: MARIA HJULSTRÖM NYTT HVB-HEM. Här på gräsplanen kommer ett tillfällig­t boende att byggas. Till vänster ligger Däckhuset och de röda byggnadern­a i bakgrunden är flerfamilj­shus på Kullers väg och Andins väg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden