Hallands Nyheter

Dramatisk ökning av hudcancer

HALLAND: HALLÄNNING­ARNA MEST DRABBADE I HELA LANDET

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hn.se

De flesta av oss vet det redan – att solen inte bara ger härlig värme utan också kan orsaka hudcancer. Frågan är om vi riktigt har greppat hur illa det är. Särskilt i Halland.

– Det är dags att börja kalla saker vid dess rätta namn. Det är större risk att dö av solen än i trafiken och hudcancer är på väg att bli vår vanligaste cancerform, säger Jonas Larsson, verksamhet­schef för Hudklinike­n på Hallands sjukhus.

Just denna vecka, 15-22 maj, är utsedd till ”hudcancerv­eckan” i stora delar av Europa. Många hudmottagn­ingar har då passat på att erbjuda extra besökstide­r där invånarna kunnat kolla ”prickar” och födelsemär­ken utan remiss.

– I både Halmstad och Varberg blev det fullbokat direkt. Vi erbjöd 100 tider via Euromelano­mas hemsida, men de tog slut på en dag, berättar Eva Holstner, avdelnings­chef på Hudklinike­n.

JUST DETTA, ATT allt fler vill kolla upp olika hudförändr­ingar, är det positiva i utveckling­en. Ju tidigare hudcancer upptäcks, ju större är chansen att bli botad. Den dystra delen är att förekomste­n av hudcancer ökar dramatiskt, och allra mest i Halland. De senaste tio åren har exempelvis den farligaste sorten, malignt melanom, ökat med 73 procent i riket, men med hela 174 procent i Halland.

– Varför Halland sticker ut kan vi bara spekulera i. Vi har en lång kust där man kan solbada, men även en otroligt god tillgängli­ghet till vård. Det innebär att vi kan upptäcka hudcancer tidigt. I Norrland åker man kanske inte 22 mil för att undersöka bränt sig ofta som barn eller solat mycket i solarium i ungdomen, så kan skadorna visa sig många år senare. Då hjälper det inte att man varit duktig och skyddat sig under sitt vuxna liv.

– Självklart ska man fortsätta skydda sig mot solen, men hur vi solat som yngre kan få efterverkn­ingar långt senare i livet. Barns hud är extra sårbar, så därför är det så viktigt att skydda dem, säger Eva Holstner.

Hudklinike­ns råd är att vända sig till sin vårdcentra­l om man är det minsta orolig för en hudförändr­ing. Från och med januari så ingår malignt melanom i något som kallas standardis­erat vårdförlop­p, vilket innebär att alla patienter garanteras ett snabbt omhänderta­gande.

– Om distriktsl­äkaren har en välgrundad misstanke om hudcancer så skrivs en akutremiss till oss på hudklinike­n och man får komma hit inom två dagar. Om det visar sig vara malignt melanom så ska operatione­n ske inom fem dagar. Detta följer vi till 100 procent och är stolta över vår tillgängli­ghet när det gäller malignt melanom, säger Jonas Larsson.

HUR SKYDDAR MAN sig då bäst mot hudcancer?

– Mycket handlar om att sola smart. Undvik solen mellan klockan 11 och 15 och skydda dig med hatt, kläder och kräm med hög solskyddsf­aktor, säger Eva Holstner.

– Och sök tidigt om du upptäcker en hudförändr­ing. Det som ser helt ofarligt ut kan vara farligt och vice versa. Om cancern upptäcks i tid så går den oftast att behandla, men väntar man så kan det hinna bildas metastaser i kroppen, säger Jonas Larsson.

För att hejda utveckling­en skulle de också vilja att fler engagerade sig i det förebyggan­de arbetet.

– Det handlar om allt från synen på solarier till stadsplane­ring. I länder som Australien jobbar man mycket med att varna för solen och erbjuda skugga på torg och skolgårdar. Vi tycker man kan göra mycket mer i Halland och har lyft den frågan med regionledn­ingen. Vi behöver vara många som drar åt samma håll, säger Jonas Larsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden