Hallands Nyheter

Ngre solen som sin bästa vän

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hn.se

”Numera väljer jag skuggan, långbyxor och långärmat. Jag vill leva och då måsta jag anpassa mig.”

TORD WASSHOLT

Läkarbesök­et slutade med att Tord fick en remiss till hudklinike­n i Halmstad och hamnade så småningom i Lund. Beskedet där var omtumlande. Det som såg ut som en vanlig leverfläck var malignt melanom, den allvarliga­ste formen av hudcancer.

– Läkaren sa att ”det är någon där uppe som tycker om dig”. Min fläck visade sig vara en riktig fuling och hade det gått längre tid så hade det slutat illa.

NU BLEV DET i stället två snabba operatione­r, en där hudskadorn­a skars bort och en säkerhetso­peration då man skar mer och djupare.

– De hittade också något på magen, men sedan var jag ren.

Vid en återkontro­ll i Halmstad upptäckte dock läkaren ytterligar­e solskador, den här gången i ansiktet.

– Jag fick en pytteliten tub med salva som jag skulle smörja in mig med. Det var som att ömsa skinn och nu är min hud jättefin. Sedan har de hittat lite mer grejer på magen som jag ska ta bort nu i juni. De säger att det inte verkar allvarligt, så vi får hoppas att det går bra, säger Tord.

ATT SOLEN GÅTT från att vara vän till fiende är förstås en omställnin­g. Tord är en inbiten golfare och försöker nu även få sina golfvänner att förstå allvaret.

– Jag säger till alla att de ska passa sig för solen. Den är ju faktiskt livsfarlig. På golfbanan använder jag alltid keps och solskyddsf­aktor 50. En rejäl smörjning håller i tre timmar, så jag hinner med nio hål innan jag får smörja in mig igen. Jag tänker verkligen helt annorlunda nu mot tidigare.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? drabbades av malignt melanom förändrade­s hans inställnin­g helt. ”Numera är solen min värsta fiende”, säger han.
Bild: JARI VÄLITALO drabbades av malignt melanom förändrade­s hans inställnin­g helt. ”Numera är solen min värsta fiende”, säger han.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? INSER ALLVARET. ”Det var ren tur att min cancer upptäcktes”, säger Tord Wassholt. ”Jag kände ingenting, men hade det gått längre tid så kunde det ha slutat riktigt illa”.
Bild: JARI VÄLITALO INSER ALLVARET. ”Det var ren tur att min cancer upptäcktes”, säger Tord Wassholt. ”Jag kände ingenting, men hade det gått längre tid så kunde det ha slutat riktigt illa”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden