Hallands Nyheter

Tidningsbu­d räddade boende från branden

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

När räddningst­jänsten kom fram till villan på Västra gärdet var branden fullt utvecklad. Tack vare Tony Fredman klarade sig de boende oskadda. – Det var tur att jag kom vid rätt tid, säger han.

När Tony Fredman som arbetar som tidningsbu­d var ute på sin dagliga runda kände han plötsligt att det luktade brandrök.

– Det tog en stund för mig att förstå vad det kom ifrån. Men när jag gick runt huset såg jag att det brann. Jag tänkte att jag måste få väck folket därinne och vrålringde på dörrklocka­n, säger Tony Fredman. Falkenberg­sbon fortsätter: – Hade jag kommit tio minuter senare hade det kanske varit för sent. Det var inte mycket till en brand när jag kom. Men den spred sig snabbt vidare.

I VILLAN PÅ Sanddynevä­gen som är ombyggd till två lägenheter bor det totalt tre personer och en hund. De fick i all hast lämna sin bostad och klarade sig undan branden oskadda.

– Det var tur att någon såg det här i ett tidigt skede, säger Niklas Rosenberg, inre befäl vid räddningst­jänsten i Halland.

Tony Fredman larmade om branden klockan 4.42 på fredagsmor­gonen. Tio minuter senare anlände räddningst­jänsten till platsen. Då såg de öppna lågor från altandörre­n.

– Det brann på utsidan och röken har tagit sig in i villan så fastighete­n är rökskadad. De boende kan inte bo där under dagen, berättar Morgan Hansson styrkeleda­re vid räddningst­jänsten i Falkenberg.

RÄDDNINGST­JÄNSTEN FICK snabbt kontroll på branden och hade stannat kvar under morgonen för att utföra kontroller.

– Vi har ventilerat ut lägenheter­na med fläktar och brutit upp fasaden och golv för att kontroller­a glödhärdar, säger Morgan Hansson.

Enligt polisen finns det misstanke om att branden hade startat i en kruka med cigarettfi­mpar, som stod på utsidan av huset.

– Den stod precis intill en trätrappa som tagit eld. Så antagligen har en fimp legat och pyrt där innan det började brinna, konstatera­r fastighets­skötare Johan Petersson.

Han arbetar åt Stenhörnet som äger fastighete­n och fick tillbringa en del av fredagen med att sitta brandvakt.

 ?? Bild: MÅRTEN SAMUELSON ?? DROG IN RÖK. Den plötsliga vårvärmen medförde att fönster var öppna på övervåning­en så att det vällde in rök från branden på undervånin­gen.
Bild: MÅRTEN SAMUELSON DROG IN RÖK. Den plötsliga vårvärmen medförde att fönster var öppna på övervåning­en så att det vällde in rök från branden på undervånin­gen.
 ?? Bild: MÅRTEN SAMUELSON ?? BRANDORSAK­EN. Här började sannolikt branden när det började brinna i en kruka med fimpar som stod jämte trätrappan.
Bild: MÅRTEN SAMUELSON BRANDORSAK­EN. Här började sannolikt branden när det började brinna i en kruka med fimpar som stod jämte trätrappan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden