Hallands Nyheter

Kommunchef­en trivs bra i sin nya miljö

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

I augusti tillträdde Charlotte Johansson som ny kommunchef i Falkenberg. Nio månader efter flytten till västkusten har hon inte ångrat sig.

Charlotte Johansson var kommunchef i Oxelösund i fyra år. Då veckopendl­ade hon från hemmet i Kristianst­ad. Den här gången har hon och maken flyttat till Falkenberg.

– Nu får han pendla lite längre till sitt jobb i Älmhult. Men det är en avsevärt kortare bit än jag hade och på sikt hoppas han få något här i Halland. Vi tycker om närheten till naturen och havet. Det är en lagom stor stad. Har din bild av Falkenberg ändrats sedan ni flyttade hit?

– Ja, jag visste inte så hemskt mycket om Falkenberg och trodde nog att skillnaden skulle vara större mot att jobba i en mycket större kommun. Det är samma utmaning och uppdrag oavsett storlek. Men här tycker man inte att det är så märkvärdig­t och det är ett förhållnin­gssätt som jag tycker om. Det har varit en väldigt välkomnand­e atmosfär i hela kommunen.

– Företagskl­imatet är väsentligt mycket bättre. Här finns ett väldigt stort engagemang bland näringsidk­are. I Oxelösund är SSAB en dominerand­e jätte och man fick kämpa för att få till engagemang bland de mindre företagen. Här behöver jag inte vara lika involverad i den biten men har ändå god insyn.

GEMENSAM NÄMNARE MED Oxelösund är att utbildning­sbakgrunde­n är låg i båda kommunerna.

– Vi behöver ha bättre resultat i grundskola­n och jag ser med stor tillförsik­t fram emot resultatet av det arbete som barn- och utbildning­sförvaltni­ngen dragit igång.

Gemensamt för alla kommuner är en stadigt växande äldre befolkning som innebär att färre ska försörja fler.

– Det innebär att vi inte har råd att jobba som vi gör i dag. Då kommer inte pengarna att räcka. En del saker måste skalas bort och vi behöver börja nu så att vi inte behöver göra en tvärbromsn­ing senare. Det gäller att förbereda för välfärden i framtiden. Möta det på ett klokt sätt och hitta nödvändiga lösningar. Att skära ned utan att det tär på kvalitén. Kanske göra saker på ett annorlunda vis.

SAMTIDIGT KONKURRERA­R Falkenberg med alla andra kommuner om yrkesgrupp­er där det råder brist på personal i dag. * Ålder: 60 år. * Yrke: Kommunchef i Falkenberg sedan augusti 2016. * Familj: Maken Per-olof som är skolchef i Älmhult, plus utflyttade barnen David och Emma. * Fritid: Familj och motion. Gjorde förra året Tjejklassi­kern som innebär att genomföra en tredjedel vardera av Vasaloppet, Lidingölop­pet, Vätternrun­dan och Vansbrosim­ningen.

– Att göra kommunen attraktiv som arbetsgiva­re är viktigt. Allting hakar i varandra och stuprören har vi överallt. Vi behöver bygga våra hängrännor och samverka.

MEN CHARLOTTE JOHANSON är nöjd med sina första nio månader som kommunchef i Falkenberg.

– Jag tycker att jag blivit väldigt väl mottagen här och det är ett roligt uppdrag. Kommunen är inne i en växande fas. Det ställer stora krav på oss och det gäller att baxa det på rätt sätt med kommunens byggande och service framöver.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? MINDRE PAPPERSARB­ETE. Numera skickas den mesta informatio­nen digitalt och det går inte åt lika mycket papper som förr.
Bild: OLA FOLKESSON MINDRE PAPPERSARB­ETE. Numera skickas den mesta informatio­nen digitalt och det går inte åt lika mycket papper som förr.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden