Hallands Nyheter

”De får gärna be om ursäkt”

Bröderna som pekats ut som fyraårige Kevins mördare talar ut: En stor befrielse

- Anja Haglund/tt

I nästan 20 år levde bröderna med den tunga hemlighete­n att de pekats ut som fyraårige Kevins mördare. Granskning­en av fallet kullkastad­e allt.

– Det känns som en stor befrielse, säger Christian Karlsson, den äldre brodern.

Men vad som verkligen hände Kevin kommer vi sannolikt aldrig att få svar på.

Ett nytt kapitel börjar, familjen slipper leva i en lögn och bröderna ser fram emot ett vanligt liv.

– De har tagit år av mitt liv som jag aldrig någonsin kommer att få tillbaka. Nu börjar ett nytt kapitel, att man äntligen kan få lugna ner sig. Inte behöva vara rädd, säger Christian Karlsson, den äldre av de två bröder som pekades ut för mordet på fyraårige Kevin i Arvika.

– Skulle någon komma fram i dag och fråga ”Var det du som var med om det här med Kevin?”, då kan jag svara ja, säger Robin Dahlén, den yngre brodern.

Bröderna var bara fem och sju år när polisen slog fast att de mördat Kevin. Sedan 1998 har de levt med rädslan att deras hemlighet skulle avslöjas – samtidigt som de hela tiden tvivlat på sin skuld.

– Nu finns det inga tvivel längre, säger Christian Karlsson efter SVT:S uppmärksam­made granskning av fallet.

I programmet framkommer hur poliser pressade de små bröderna i många och långa förhör, utan något målsägarbi­träde närvarande, och ofta även utan föräldrar. För familjen har det varit känslosamt att se.

– Man blir förbannad, arg och besviken på att det får gå till så här, säger Robin Dahlén.

– Fruktansvä­rt, chockartat. Tufft att hantera och jag känner mig kränkt, som en bricka i ett spel som fick en oerhörd betydelse i slutändan, säger pojkarnas mamma Annika Dahlén.

Nu hoppas bröderna på ett frikännand­e. Och de är inte rädda för vad som ska komma fram i den förundersö­kning som återupptag­its efter granskning­en.

– Vi har varit med och tagit del av förundersö­kningen. Vi kan inte se att vi inte skulle bli avskrivna, säger Christian Karlsson.

Ett beslut om bröderna väntas tidigast i höst, enligt den ansvarige åklagaren.

–Risken att de skadas av att de går ut offentligt nu, innan de så att säga är formellt avskrivna, är ganska liten, säger kriminolog Jerzy Sarnecki.

– Snarare stärker det deras sak. Även om det skulle visa sig att de är skyldiga har de ändå utsatts för ett mycket grovt övergrepp av rättssamhä­llet, fortsätter han.

Vad som verkligen hände Kevin kommer sannolikt aldrig att kunna redas ut, säger han.

–Grundhypot­esen är att vi aldrig kommer att få veta vad som inträffade. Det enda vi kan ge pojkarna är någon slags moralisk återupprät­telse, säger han.

Nu blickar bröderna framåt.

– Blir jag rentvådd, då har jag fått min upprättels­e. Sedan skulle jag också vilja ha en offentlig ursäkt från Rolf Sandberg och från resten av de poliser som var med, säger Robin Dahlén. Rolf Sandberg, som ledde polisens förundersö­kning i fallet Kevin, har kritiserat SVT:S granskning och pekat på att viktiga bevis utelämnats. TT har upprepade gånger sökt Rolf Sandberg, utan resultat.

 ?? FOTO: NOELLA JOHANSSON/TT ?? Talar ut. Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson pekades ut som mördare när de var bara fem och sju år gamla. Efter den uppmärksam­made Svt-dokumentär­en om fallet hyser de inga tvivel om sin oskuld längre, säger de. Brödernas föräldrar, Weine...
FOTO: NOELLA JOHANSSON/TT Talar ut. Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson pekades ut som mördare när de var bara fem och sju år gamla. Efter den uppmärksam­made Svt-dokumentär­en om fallet hyser de inga tvivel om sin oskuld längre, säger de. Brödernas föräldrar, Weine...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden