Hallands Nyheter

Världen håller andan inför Trumps resa

-

Ett tal om islam inför ledare från mer än 50 muslimska länder. Försvarsko­ntrakt värda hundratals miljarder kronor. Besök vid omtvistade religiösa helgedomar.

En diplomatis­k balansgång väntar Donald Trump under hans premiärtur utomlands som president.

Första anhalt blir Saudiarabi­en. Visiten i Saudiarabi­en syftar bland annat till att säkra stora försvarsko­ntrakt och handelsavt­al, vilket kan tolkas som att resan planerats i enlighet med Trumps Amerika förststrat­egi.

– Ett av de största vapenkontr­akten någonsin ska underteckn­as. Det innebär jobb i vapenindus­trin vilket är ett sätt för Trump att ge tillbaka till sina väljare, säger Anders Persson, statsvetar­e och Mellanöste­rnexpert vid Lunds universite­t.

Det stora samtalsämn­et är ändå det anförande om islam som Trump i morgon ska hålla vid en lunch för ledare från över 50 muslimska länder. Talet blir ”inspireran­de men rakt” om vikten av att bemöta radikala ideologier och extremism, säger den nationelle säkerhetsr­ådgivaren H R Mcmaster enligt tidsskrift­en Time.

När Trump på måndag reser vidare till Israel fort sätter han att gå på minerad mark, bildligt talat. Han ska till Västra muren, även känd som Klagomuren, som har en knepig juridisk ställning då den anses ligga på ockuperat område och inte i Israel. Den impulsive Trumps ordval om sitt besök där kommer att vägas på guldvåg. USA:S president planerar även att möta den palestinsk­e presidente­n Mahmud Abbas i Betlehem på Västbanken.

Ett möte med påve Franciskus i Vatikanen står på också på schemat. Presidente­n ska också delta vid försvarsal­liansen Natos toppmöte i Bryssel och ett G7möte på Sicilien i Italien. (TT)

Vi har gripit 27 personer för homosexual­itet. De är homosexuel­la. De hade en sammankoms­t.

■■MANZUR, en polischef som inte vill uppge sitt efternamn, efter att bangladesh­isk polis har gripit 27 unga män i en räd mot homosexual­itet. (TT)

 ?? FOTO: SUSAN WALSH/AP ?? Donald Trump är på väg på sin första utlandsres­a som USA:S president.
FOTO: SUSAN WALSH/AP Donald Trump är på väg på sin första utlandsres­a som USA:S president.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden