Hallands Nyheter

Fördelning­en av rekryterna är klar

Här hamnar de värnplikti­ga när de rycker in nästa år

-

När värnplikte­n återuppstå­r nästa år väntas 4 000 personer rycka in. Nu är Försvarsma­kten klar med den preliminär­a fördelning­en av rekryter till förband.

Från och med nästa år kommer alla rekryter som antas till grundutbil­dningen att genomföra den under plikt. Det handlar om runt 4 000 personer som placeras på olika förband.

Enligt nuvarande planering ska de lokaler och anläggning­ar som finns räcka till.

– Allt ska finnas, det kan handla om någon detalj som måste fixas till. Ett duschrum som fräschas till eller ett logement som blivit ett omklädning­srum som måste möbleras för att bli ett logement igen, säger För svarsmakte­ns rekryterin­gssamordna­re Peter Tagesson.

Grundutbil­dningen kommer att genomföras på samma sätt som tidigare, med en lång utbildning om 9–11 månader och en kort om 4–7 månader.

Rekryterin­gsmyndighe­ten kommer att kalla 5 000–6 000 personer till mönstring och därutöver kan mellan 6 000–7 000 personer själva söka sig till Försvarsma­kten och boka tid för prövning hos Rekryterin­gsmyndighe­ten.

Regeringen­s beslut att återuppväc­ka värnplikte­n har fått stor uppmärksam­het – något som Tagesson tror har bidragit till att Försvarsma­kten redan i år märkt av ett ökat intresse för grundutbil­dningen.

– Det borde ytterligar­e påverka intresset för att göra värnplikt nästa år.

Sofia Eriksson/tt

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ARKIV ?? Placerade. Skyttesold­ater vid Ledningsre­gementet i Enköping under inspektion.
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ARKIV Placerade. Skyttesold­ater vid Ledningsre­gementet i Enköping under inspektion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden